promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kinyitották az egykori angol uralkodó koporsóját, át kellett írni a történelmet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több évszázadig élt a legenda, amelyet alaposan megcáfoltak a tudósok.

Az angol királyok, a brit királyi család az elmúlt évszázadban meglehetősen az érdeklődés középpontjában volt, az utóbbi évek pedig még annál is turbulensen teltek, és a média így rengetegszer számol be a legapróbb történsekről is, amelyek III. Károly, Meghan Markle ás Harry herceg kapcsolatában történnek. Á ma befeketítés, a besározás, a szennyes kiteregetése és egymás rossz fénybe hozásának kísérlete egyidős az emberiséggel, egyszóval a pletyka és az intrika mindig is jelen volt, még a leggazdagabb királyi családok életében is.

III. Richárd az egyik leghíresebb angol uralkodó a világtörténelemben, Shakespeare révén pedig a popkultúránk szerves része. És egy meglehetősen negatív kép él róla a szépirodalmi mű alapján. Amúgy a király a 1483 és 1485 között uralkodott, sokszor pedig ronda és púpos uralkodóként volt ábrázolva, és bizony nagyon sok 20. századi filmben is így vitték színre a király alakját. A legenda, amelyről később bizonyosodott be, hogy legenda Shakespeartől és a Tudoroktól ered (a Tudorok taszítják le őt a trónról), és a kortárs filmművészet csak ezt alkotta újra.

Majd a történészek megtalálták a király maradványait Leicesterben egy parkolóásás közben, hogy így visszahelyezzék őt Anglia történelmébe.

Richárd király alakját tehát részben Shakespeare alkotta meg, és ez hagyományozódott tovább, majd csak a későbbi történészek hoztak objektívabb álláspontot róla, visszahelyezték a test megtalálásával az angol történelembe, miközben a torz kinézete miatt vádakat szintén a test maradványainak megtalálása oldotta fel, így kiderült az is, hogy egyáltalán nem volt púpos, mindazt korábban állították róla a filmekben is. És minden filmes ábrázolás torzítás, és egy olyan múltban gyökereződik, amelyet a király legyőzői alkottak meg. A test megtalálása tehát arra is jó alkalom volt, hogy a Rózsák háborúja nevű történelmi szakasz újra az érdeklődés középpontjába kerüljön, külön kutatásokat szentelve azoknak az alakoknak is, akik eddig más megvilágításban voltak jelen a művészetben és egyéb történelmi munkákban is.

Érdekesség az is, hogy Leicesterben sokan úgy gondolták, a király maradványainak megtalálásával végre méltó helyre kerülhetett Anglia egyik méltatlan körülmények között eltemetett uralkodója, és sokan ehhez kötik azt is, hogy a Leicester focicsapata a test megtalálása után nem sokkal bajnokságot nyert, a csodával határos módon szerezték meg a bajnoki címet a Premier League-ben.

(Forrás: Múlt Kor, Nottinghams Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás