promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották Napóleon koporsóját, sokkoló meglepetés érte a világot - a Napóleonoknak hányattatott sorsuk volt haláluk után
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hányattatott sors jutott a Napóleonoknak a haláluk után.

Már napok óta mindenki az interneten Ridley Scott új történelmi tablójáról, a Napóleon című filmről beszél, a mozikban rengetegen tekintik meg az alkotást, miközben a kritikusokat megosztja a film, ám abban mindenki egyetért, hogy rendkívül látványos alkotásról van szó, amelyben Napóleon életének nagy csatái szenzációsan vannak ábrázolva, illetve a francia forradalom őrült napjait is nagyon jól mutatja be a rendező. Ám ez a film mégis csupán egy nagyon jó ugródeszka lehet ahhoz, hogy az érdeklődésünk felpörögjön, hogy tényleg meg akarhassuk ismerni a császárt, illetve az ő körét.

A gyermekéről is nagyon kevés szó esik a filmben, pedig igazi csodagyereknek tartották II. Napóleont, aki nagyon fiatalon halt meg Ausztriában, Bécsben, a Schönbrunni kastélyban. És Bécsben is helyezték örök nyugalomra, ám később testének  áthelyezték Párizsba, a történet pedig Hitlerhez kapcsolódik, aki felnyittatta a császár fiának sírhelyét, hogy aztán 1940-ben a nácik megszállása alatt lévő Ausztriából végül a szintén megszállás alatt lévő Párizsba szállítsák azt át. Ám őrület, ami történt, hiszen a hamvakat átvitték ugyan Franciaországba, a francia fővárosba, és apja mellé helyezték örök nyugalomra (a díszes koporsójáról korábban több grafika is felkerült az internetre).

Ám nem ismerték a nácik a Habsburg hagyományt, miszerint a belső szerveket a Szent István-bazilikában helyezték el, ráadásul a herceg szívét is külön helyen őrizték, ugyanis a hagyomász szerint szív a St. Augustin-templom hercegi kriptájába került, így az a döbbenetes dolog történt meg, hogy II. Napóleon maradványainak fele Párizsba került, míg a fiatalon megharc herceg maradványainak egy másik fele Bécsben maradt, és sokáig nem is jöttek rá erre a fura történésre. 

Nem sokkal később pedig Párizsban az Invalidusok templomának altemplomába helyezték át II. Napóleon hamvait.

De micsoda meglepetés érte a világot, amikor felnyitották később a császár, Napóleon koporsóját?

Napóleon a távoli Szent Ilona-szigetén halt meg 1821. május 5-én a Longwood House-ban, de az akarata még korábban az volt, hogy a Szajna partján temessék el. Végül évtizedekkel később, 1840-ben Lajos Fülöp francia király kapott engedélyt arra a britektől, hogy hazahozathassa az egykori császár holtestét. A koporsót így ekkor felnyitották, és döbbenetes látvány fogadta a világot, hiszen a császár teste nem bomlott fel, szinte teljes épségben volt. Ez pedig akkoriban azt bizonyította, hogy valószínűleg arzénmérgezés okozta a halálát, hiszen az arzén, főleg a nagy mennyiségű arzén lassítja a szövetek bomlását.

A császár halálának okáról azonban 200 év elteltével is viták folynak a tudományos élet berkein belül. Sőt, nagyon sok összeesküvés elmélet is napvilágot látott, amely szerint nem is Napóleon volt a felnyitott koporsóban. Az egyik legszélsőségesebb elmélet szerint Napóleont kiszöktették ugyanis az Amerikai Egyesült Államokba. Erről az elméletről pedig korábban készült egy francia film is, amely most is megtalálható a Netflixen.

A 2003-as Monsieur N. című film pont Napóleon koporsójának felnyitásával kezdődik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás