promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották az uralkodó koporsóját, sokkoló meglepetés érte a világot a leghíresebb angol uralkodó, V. Henrik történetét illetően
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kicsit átírta a történelmet is az, amit a sírban találtak.

A világtörténelem tele van olyan esetekkel, amikor régi sírokat nyitnak ki és bizony nem azt találják ott, amire korábban gondoltak volna, még az írások sem stimmelnek azzal, amit a koporsóban találnak. Ilyen történet V. Henrik sírjának felnyitásakor is megesett. Ő volt Anglia egyik leghíresebb uralkodója, pedig korábban igazán bohém életet élt, de trónra kerülésekor minden addigi szórakozásával szakított, és országának legkiemelkedőbb uralkodója lett, egy igazi katonakirály, aki rengeteg csatát nyert meg.

Kép: Profimedia

Célja pedig a francia trón elnyerése volt, a régi franciaországi angol birtokok visszaszerzése.

1415-ben szállt partra a 100 éves háború során, és hozzá kötődik az egyik legangyobb angol győzelem is október 25-én Azincourt-nál, amikor az angolok óriási győzelmet arattak a francia lovasság felett. Életéről számtalan nagy mű emlékezik meg, többek között William Shakespeare is írt királydrámát róla, számtalan filmfeldolgozás is foglalkozott vele, legutóbb például a Netflixen is elérhető 2019-es kosztümös dráma, amelyben a Dűne főszereplője, Timothée Chalamet alakítja meggyőzően a királyt, akit imádtak Angliában a saját korában.

A történészek szerint ugyanis rendkívül jól kezelte a környezetét, és az országot is jól irányította.

A király hirtelen halt meg Franciaországban, testét hazaszállították, hogy méltó királyi temetést kaphasson. A Westminsteri apátságban temették el, sírját pedig később, 1953-ban exhumálták, amikor felfedezték, hogy a király nem egyedül fekszik a sírjában, hanem mellé temették Richard Courtenayt is, de ezt egyetlen irat sem említette, a szakértők és tudósok megdöbbenve álltak az eset előtt. Richard Courtenay amúgy V. Henrik kincstartója volt, és 1415-ben halt meg. Természetesen több feltételezés él azzal kapcsolatban, hogy miért temették őket egymás mellé, így a szerelmi szál is felbukkan az elméletek között, de egzakt válasszal a mai napig nem tudtak előállni a tudósok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás