promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották a lengyel király sírját, azonnal rosszul lett több tudós
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világtörténelem egyik legnagyobb tragédiája történt.

Nagyon sokszor lehet olvasni olyan tragédiákról, amelyek az után történnek, hogy a tudósok feltárnak sírokat. A legtöbbször hallott történet, amely részben a bulvárújságírók fantáziájának szüleménye, az, hogy Tutanhamon sírjának kinyitása után, szépen lassan mindenki meghalt Howard Carter csapatából. A fáraó átka lesújtott tehát Egyiptomban.

Ám a történetnek csak egy része igaz, tényleg voltak olyanok, akik nem sokkal a fáraó sírjának kinyitása után haltak meg, többek között George Herbert Carnarvon gróf, aki arról is mert, hogy ő finanszírozta Carter ásatásait.

A halálukat pedig tényleg okozhatták azok a dolgok, amelyek a több ezer éves sírban voltak, átokról azonban szó sincs. 1973-ban Lengyelországban történt óriási tragédia IV. Kázmér magyar származású lengyel király ás litván nagyherceg sírjának kinyitásakor. A király több évszázada feküdt a sírjában Krakkóban a Wavel székesegyházban, amikor az érsek engedélyt adott arra, hogy kinyissák azt a szakértők elsősorban azért, hogy felmérjék, milyen felújítási munkálatok szükségesek majd.

Óriási hibának bizonyult a döntés, hiszen a tizenkét szakember közül 10-en heteken belül elhunytak. Akkor még nem tudták, hogy mi történt, így a média azonnal emlegetni kezdte a Jagellók átkát, ám később kiderült, amikor más tudósok a 2010-es évek közepén Lengyelországban egy hasonló sírt nyitottak ki. A levegőben elképesztő magas volt a penésztartalom, így pedig gombák tömkelege volt jelen a sírban, amely már 500 éve zárva volt, és oda nem lépett be senki. A gombaspórák pedig bekerültek a sírhelyre belépő óvatlan tudósok tüdejébe is.

Az egyiptomi sírok esetében is vizsgálták a levegőt a szakemberek, és ott is rengeteg toxikus anyagot találtak ezeken a helyeken, így a korábbi "átok" áldozatai is erre a jelenségre vezethetők vissza.

(Forrás: IFLScience, HellóMagyar, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás