promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltitkolták a világ elől, amit az ősi egyiptomi fáraó sírjában találtak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokáig nem került az érdeklődés középpontjába ez a segédeszköz, amit Tutanhamon fáraó sírjában találtak a temérdek arany mellett.

Tutanhamon fáraó a leghíresebb egyiptomi uralkodó, annak ellenére, hogy uralkodása szinte észrevétlenül hamar véget is ért, hiszen a fáraó nagyon fiatalon halt meg, még regnálása alatt is elsősorban tanácsadói, így többek között Ay intézték az ország dolgait. A fáraó mégis olyan nyomot hagyott a világtörténelemben, amely révén nevét mindenki ismeri. Minden középiskolai tankönyben szerepel legalább egy kép a szarkofágjáról, sokszor pedig ha az ókor leghíresebb leletéről van szó, akkor az uralkodó aranymaszkját jelenítik meg azonnal.

Howard Carter végül 1922-ben fedezte fel végül a sírt, az utolsó percben, hiszen már azon voltak, hogy abbahagyják a sír keresését. Végül pedig a világtörténelem legértékesebb felfedezése lett belőle, a fáraó sírja szinte érintetlen volt, rengeteg arany és régi használati tárgy került a felszínre, miközben a "fáraó (feltételezett) átka" a popkultúra számos szcénájában is elképesztő meséket ihletett.

Ám nagyon sok érdekesség és lelet mellett akadtak olyan tárgyak is a sírban, amelyek nem kaptak nagyobb szeletett a nyilvánosságban, és valószínűleg ennek az is az oka, hogy az intimitásba nyerhetünk általuk betekintést. A régészet fénykorában pedig elsősorban a hatalmas kincsek és az arany kapott nagyobb nyilvánosságot az újságokban.

Ez talán a legkevésbé ismert lelet, amely előkerült a sűrű homok alól Egyiptomban a piramisok mellett, Tutanhamon sírboltjából.

Azonban Tutanhamon sírboltjában megtalálták a fáraó óvszerét is, amelyet finom lenvászonból szőttek, így pedig megtalálták rajta Tutanhamon DNS-ét is a tudósok és szakértők. A tárgyon azt is lehetett látni, hogy használhatta a fáraó, a derekára kellett rögzítenie azt egyszerűen.

A leghíresebb fotó, amely készült a sírról, a bejáratát ábrázolja, azt a zsineget, amellyel évezredekkel ezelőtt zárták le a sírbolt bejáratát:

(Forrás: Origo, Ancient Origins)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás