promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a fogaskerék az egész univerzum súlyát elbírná, pedig csak egy egyszerű szerkezet: 14 milliárd év múlva valósulhat meg a lehetetlennek hitt esemény
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Erről kapta nevét a Google, a tudománynak és az internetnek nincsenek határai.

Portálunkon mindig előszeretettel foglalkozunk tudományos érdekességekkel - a 21. században a fizika és a gyártási technológiák fejlődésével korábban sosem látott dolgok váltak megvalósíthatóvá.

Az alábbi videón látható szerkezet neve "Gear-googol", szabad fordításban kb. Googol-kerék. A googol (amiről egyébként a Google is a nevét kapta) egy számot jelent a matematikában, méghozzá a 10 századik hatványát: ha úgy tetszik egy egyest száz darab nulla követ, ez a szám a tíz szexdecilliárd. Különösebb jelentősége nincs, nem egy matematikai állandó, megfogalmazója pusztán demonstrálni akarta a különbséget a végtelen és egy elképzelhetetlenül nagy szám között - a googol ugyanis nagyobb szám, mint a megfigyelhető univerzumban található ÖSSZES részecske mennyisége.

A videó értelmezéséhez a másik fizikai fogalom, amivel tisztában kell lennünk, az a forgatónyomaték. A forgatónyomaték a fizikai mennyiség, amely egy test körüli forgómozgást leíró erő, vagyis az erő alkalmazása a tárgy forgási tengelye körül. Egyszerűen fogalmazva, ha egy erő hat egy tárgyra, és ez a tárgy forog, akkor a forgatónyomaték felel a forgásért. 

A forgatónyomaték számos mindennapi példában megfigyelhető, például amikor egy csavart húzunk meg csavarhúzóval, vagy amikor egy biciklit kormányozunk. A forgatónyomaték segítségével értelmezhetjük és magyarázhatjuk a forgómozgásokat a mindennapi életben és a fizikában egyaránt.

A videón látható tárgy 100 darab fogaskerékből áll, és mindegyiknek keréknek 100 foga van. Minden kerék 10 százalékkal lassabban forog az előző kereknél, így az utolsó fordulatra meglehetősen sokat kell várni: mintegy 14 milliárd év múlva jön el az időpont. Mire idáig eljut a tárgy, a forgatónyomaték mértéke akkora lesz, hogy elegendő erő gyűlik fel benne az egész UNIVERZUM súlyának megemeléséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás