promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan összegű pénzjutalmat kap Karikó Katalin és Krausz Ferenc a Nobel-díjért
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Karikó Katalin és Krausz Ferenc is milliomossá vált a Nobel-díj által. 

2023-ban a világ leghíresebb díja, a Nobel-díj idén két magyart is érint, ugyanis Karikó Katalin és Krausz Ferenc is kiemelkedő munkát végeztek. Ferenc a fizikai Nobel-díjat, Katalin pedig a 2023-as orvosi-élettani díjat kapta Drew Weismann mikrobiológussal megosztva biokémiai felfedezéseikért.

Ám adódik a kérdés, hogy elég az elismerés vagy ezért bőséges pénzjutalmat is kapnak a díjazottak? A válasz igen, minden egyes Nobel-díjas százmilliós pénzjutalmat kap, forintban átszámítva. 

A 2023-as Nobel-díjasok tetemes összeget, 11 millió svéd koronát kapnak. Ez figyelemre méltó emelkedés, az előző évekhez képest 1 millió koronás ugrást jelent. Magyar forinta átszámítva ez 368,2 millió forintot jelent, ez az összeg történelmi jelentőségű, mivel a Nobel-díj történelmének egyik legmagasabb pénzdíját jelenti. Az összeget azonban díjakra bontva kapják meg, tehát például Karikó Katalin esetében feleződik az összeg, ugyanis Drew Weismann mikrobiológussal megosztva kapta a díjat. A magyar származású kutató körülbelül 182 milliót tudhat magáénak. Ebből kiindulva Krausz Ferenc is körülbelül 122 milló forintot kap, ugyanis Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikussal és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó, szintén francia fizikussal együtt kapta meg az elismertést.

A pénzdíj mellett a nyertesek egy oklevelet és egy aranyozott zöld aranyérmet is kapnak a szakterületükhöz kapcsolódóan. A jeles díj alapja Alfred Nobeltől, az alapítótól  származik. 1896-ban bekövetkezett halála előtt kötött hagyatéka biztosítja, hogy a társadalom kiemelkedően hozzájárulóit évente elismerjék - írja a CoopPWB.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás