promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki nem találnád kicsoda Karikó Katalin lánya, még Paul McCartney-nak is tátva maradt tőle a szája
Borítókép:  Profilmedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A friss Nobel-díjas Karikó Katalinnak a lánya is nagy eredményeket ért el korábban, igaz nem a tudomány, hanem a sport területén.

Dagad a magyarság melle a büszkeségtől, hiszen idén egyszerre két magyar származású honfitársunkat is Nobel-díjban részesítette a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Krausz Ferenc a fizikai, míg Karikó Katalin a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat érdemelte ki, más kutatókkal megosztva.

A Karikó Katalin és Drew Weissman még 2005-ben szabadalmaztatták azt az mRNS-alapú technológiát, amin a Pfizer/BioNTech és a Moderna vikcinái is alapulnak, ezek az oltóanyagok nagy mértékben járultak hozzá a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez.

Kevesen tudják, de Karikó Katalinnak a lánya is nagy eredményeket ért el korábban, igaz nem a tudomány, hanem a sport területén. Francia Zsuzsanna (Susan Francia) Szegeden született, de miután édesanyja sikerrel pályázott meg egy állást az Egyesült Államokban, három évesen a tengerentúlra költözött ő is. Pennsylvania államban nőtt fel, itt járt egyetemre is, jelenleg pedig New Jersey-ben él. Rendszeresen látogatott haza meglátogatni nagymamáját, ma is folyékonyan beszél magyarul. Édesanyja Nobel-díjával kapcsolatban a HírTV készített vele rövid interjút, amit itt tudtok visszanézni:

Zsuzsanna több sportágban is kipróbálta magát, végül meglehetősen későn, egyetemistaként kötelezte csak el magát az evezés mellett. Ez rendkívül jó döntésnek bizonyult, mivel a 2008-as pekingi, és a 2012-es londoni olimpián is tagja volt az aranyérmet szerző amerikai nyolcasnak, ez a csapat 11 éven keresztül volt legyőzhetetlen. Zsuzsanna tehát kétszeres olimpikonnak tudhatja magát, de emellett rendelkezik öt világbajnoki címmel is. Azóta sem távolodott el a sporttól, bár diplomája szerint szociológus és kriminológus, a londoni játékok után edzőnek állt. Londoni eredményeit egy alkalommal nem más süvegelte meg, mint Paul McCartney:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás