promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Misztikus maradványokra bukkantak a Stonehenge körül, ismeretlen városrészt fedeztek fel egy lakóház építése közben
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világörökség részét képező Stonehenge-nek otthont adó angliai Salisbury közelében egy óriási temetőkomplexumot tártak fel, amely több ezer éves emberi tevékenységre utaló jeleket mutat.

Az újonnan talált temetkezési hely több ezer évvel fiatalabb, mint a Stonehenge - ez is kiválóan mutatja, hogy a Salisbury-síkságnak ez a területe egykor hatalmas jelentőséggel bírt az ősi brit népek számára.  A felfedezést Salisbury Harnham nevű külvárosának szélén, egy tervezett lakóparknál vitte véghez a Cotswold Archaeology csapata.A projekt során számos ember alkotta építményt tártak fel, amelyek az ősi brit történelem legkülönbözőbb korszakaiból származnak. A kerek sírkamrák némelyikéről úgy vélik, hogy a neolitikumban, azaz az "új kőkorszakban" épültek, bár a legtöbbjük a korai bronzkorból (i. e. 2400 és 1500 között) származik. 

Az ásatás egyik részében 20 sírhalmot tártak fel, amelyek átmérője 10 métertől 50 méterig terjed, és árok veszi őket körbe. A lelőhelyen található emberi maradványok az évszázados mezőgazdasági művelés következtében nagyrészt elpusztultak, de legalább 10 temetkezésnek és három nem teljes hamvasztásnak sikerült épségben maradnia.

Az ásatás egy másik részében egy valószínűleg vaskori földművelési terület, valamint egy késő bronzkori és vaskori település került elő, amely több mint 240 gödörből és posztólyukból állt. Az egyik régebbi neolitikus gödörben egy gímszarvas agancsot is találtak. A kutatók alaposan meg fogják vizsgálni ezeket a csontleleteket, hogy kiderítsék, mutatkoznak-e rajtuk módosításra utaló jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy díszek, szerszámok vagy fegyverek készítéséhez gyűjtötték őket. A maradványok némelyike még a szászok korából származik, egy észak-európai telepesekből álló csoportból, amely csak a római uralom összeomlását követően, az i. sz. 5. század körül érkezett Angliába. A lelőhelynek ezen a részén egy faépület, egy víznyelő, szász kerámia, vaskéspengék és római kori kerámiák találhatóak.

Stonehenge vitathatatlanul Anglia leghíresebb őskori emlékműve, de természetesen nem ez az egyetlen régészeti lelőhely, amely a Salisbury-síkságon található. A helyi környéken egy maroknyi más neolitikus kőstruktúra és temető került feltárásra, köztük egy hatalmas őskori gödörkör, amely csak egy kőhajításnyira van a Stonehengetől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás