promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legfélelmetesebb hangja fizikai fájdalmat okoz? Rémisztő dolgot történhet velünk, ha meghalljuk
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A „világ legfélelmetesebb hangját” úgy tesztelték, hogy egy ajtócsengő hangjának állították be, és rögzítették, hogyan hat az arra járókra.

Abban a pillanatban borzongásba lendültek le azok, akik hallották, de ennek a vérfagyasztó zajnak az eredete egészen más időre és helyre vezethető vissza. Úgy gondolják, hogy a horrorisztikus hang egy nő hangjára hasonlít, aki a tüdejéből üvöltözik.

A hang legnagyobb érdekessége, hogy olyan hatást vált ki, amitől gerinc-bizsergést érez az, aki hallja. Ezt a szörnyű hangot egy azték halálsíp okozta, amelynek a neve név éppoly baljóslatú, mint maga a hangszer. Míg ezeknek a sípoknak a célja vita tárgyát képezi a régészek és történészek között, 1999-es felfedezésük az azték kultúra egy érdekes aspektusára világított rá.

Kezdetben ezeket a sípokat játéknak tartották, de csak 15 évvel később döntött úgy egy tudós, hogy belefúj egyet, és felfedte, milyen ijesztő hangot ad ki magából. A sípok által kibocsátott zaj állítólag félelmet kelt azok szívében, akik meghallották, és egy bajba jutott ember sikoltásra hasonlít.

Az azték halálsípok felfedezése számos elméletet váltott ki a használatukkal kapcsolatban. Egyesek azt állítják, hogy szertartásos vagy vallási célt szolgáltak, valószínűleg az alvilág istenéhez, Mictlantecuhtlihoz kapcsolódtak, míg mások azt állítják, hogy az azték harcosok arra használták őket, hogy megfélemlítsék ellenségeiket a csatatéren.

Arnd Adje Both zenerégész e sípok belső működését vizsgáló kutatása során kiderült, hogy hangjuk nem volt olyan éles, mint várták. Ehelyett a szél atmoszférikus zajára hasonlított. Ez arra utal, hogy félelmetes megjelenésük és hírnevük ellenére ezeket a hangszereket inkább szertartásokban használták, mint a tényleges háborúban.

Az azték halálsíp továbbra is titokzatos műtárgy, és bár célja továbbra is felkelti a történészek és régészek érdeklődését, mindig rádöbbenünk, hogy az ősi kultúrák rejtélyesebbek és megfejthetetlenebbek, mint gondolnánk. A kísérteties hang, amit produkál, évszázadokon át visszhangzik, rabul ejti a képzeletet, és felkelti a kíváncsiságot az azték civilizáció rituáléi és hiedelmei iránt.

Összefoglalva, az azték halálsíp egy kísérteties ereklye a múltból, amely továbbra is zavarba ejt és lenyűgöz. Félelmetes hangzása maradandó benyomást tett, bepillantást engedve az aztékok összetett világába és érdekes kulturális gyakorlataikba.

Ha kíváncsi vagy és meg mered hallgatni, nézd meg a videót.

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás