promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A francia Stonhenge-nél  rejtélyes kövek sorakoznak, hátborzongató elméletekkel álltak elő a kutatók
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon miért fogtak össze az emberek több évszázadon át és áldozták energiájukat a több, mint ezer kőből álló kőegyüttes kialakítására?

A Carnac-i kövek egy hatalmas kőkomplexum Franciaországban, Bretagne régióban, Carnac város közelében találhatók. Ez az egyik legnagyobb és legismertebb kőépítmény a világon, amely több mint 3000 kőoszlopból áll, amelyek hossza eléri az öt métert. A kövek többsége gránitból készült, és egyenes sorokban vagy körökben helyezkednek el a területen.

A Carnac-i kövek körülbelül 4500 és 2000 évvel ezelőtt, a neolitikus és a bronzkor között épültek. Az építési folyamat hosszú időn keresztül tartott, és a kőoszlopokat valószínűleg emberi erővel mozgatták és helyezték el.

A pontos célja és funkciója azonban továbbra is rejtély.

A kövekkel kapcsolatos legenda és rejtélyek között számos elmélet és magyarázat található:

1. Megkövezett hadsereg: Egy másik legenda szerint a kövek valójában egy megkövezett hadsereg maradványai. A történet szerint a hadsereg megpróbálta elfoglalni a várost, de egy varázslat hatására kővé változtak.

2. Vallási és kultikus célok: Sok kutató úgy véli, hogy a kövek vallási vagy kultikus célokat szolgáltak. Elképzelhető, hogy a kövek szent helyek voltak, amelyeket a neolitikus emberek imádatra vagy rituális tevékenységekre használtak.

3. Nap- és holdkultusz: Egyes elméletek szerint a kövek elhelyezkedése és elrendezése kapcsolatban állhat a nap- és holdkultusszal. A kőoszlopokat úgy helyezték el, hogy megfeleljenek a nap- és holdmozgásoknak, és esetleg használták az időmérésre vagy az égi jelenségek megfigyelésére.

4. Energia- és gyógyító helyek: Néhány ember úgy véli, hogy a kövek különleges energiával rendelkeznek, és gyógyító hatással lehetnek az emberekre. Ezért sokan látogatják a Carnac-i köveket a spirituális és gyógyító tapasztalatok reményében.

Bár a Carnac-i kövekkel kapcsolatos rejtélyek és legendák izgalmasak, a pontos céljuk és funkciójuk továbbra is vitatott. A kutatók és régészek továbbra is vizsgálják és kutatják ezeket a kőoszlopokat, hogy többet megtudjanak a neolitikus és bronzkori emberek életéről és kultúrájáról.

Forrás: BBC.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás