promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2024-ben megváltozik minden és egy új korba lépünk?A tudósok fognak dönteni a jövőről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új korszakba fogunk átlépni 2024-ben? A tudósok hamarosan döntést hoznak. 

Az év vége felé közeledve nem csak 2023-tól búcsúzhatunk, hanem az eddigi geokronológiai időegységtől is. 2024-ben a tudósok döntést hoznak arról, hogy beléptünk-e az antropocén korszakba, egy új korba, amelyet az emberi hatás jellemez a bolygón.

Általánosságban elmondható, hogy az antropocén jelentése a görög anthropo szavakból származik, pontos jelentése az „ember”, a cene jelentése pedig „új". Ez a bolygó változásának időszaka, amely az emberi tevékenységek átveszik az irányítást, például a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének és a megnövekedett erdőirtásnak köszönhető. Az ötletet először 2000-ben, Paul Crutzen meteorológus tette népszerűvé.

Jelenleg a tudományos közösség nem biztos abban, hogy az antropocén hivatalosan elkezdődött-e, és hogy különbözik-e a holocéntől – a jelenlegi korszaktól –, amely körülbelül 11 700 évvel ezelőtt kezdődött. A döntő kérdés, amellyel foglalkozni kell, az, hogy az emberi tevékenység megváltoztatta-e olyan mértékben a Föld rendszerét, hogy az tükröződjön a kőzetrétegekben.

2023 júliusában a potenciálisan új korszak meghatározásáért felelős tudósok egy csoportja – az Anthropocene Working Group (AWG) – a kanadai Crawford Lake-hez fordult, mint esettanulmányt a döntés meghozatalához. Azért választották ezt a helyet, mert atomfegyver-kísérletekből származó plutónium izotópokat találtak a tó fenekén, amely szerintük az antropocén kezdetét az 1950-es évek elejére datálják. Vannak azonban olyan tudósok, akik azt gondolják, hogy az antropocén korszakra való korlátozása csökkenti az emberek által a 20. század közepe előtt a bolygóra gyakorolt hatást. Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy fajunk már jóval azelőtt is nyomot hagyott, mint például az ipari forradalom idején, amikor a légkör szén-dioxid-szintje növekedni kezdett.

2024-re már többen is tettek jóslatokat, az alábbi videóban is egy ilyen látható. 

Forrás: IFL Science

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás