promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Űrlényszerű állatokat találtak a dzsungel mélyén, lehet tényleg Földön kívüli az eredetük?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mi találtuk ki, maguk a kutatók írták le űrlényszerűnek az állatok arcát. Sokan egészen másra asszociálnának ezek alapján.

Az University of the Sunshine Coast erdőkutatói arról számoltak be, hogy korábban sosem látott állatokra bukkantak a Tanzániában végzett kutatásaik során.

Andy Marshall professzor és társai az avar között bukkantak rá a különös kinézetű állatokra, akiket "űrlény-arcúként írtak körbe. Ahogy a professzor pontosabban fogalmazott, olyan mint egy lény a Star Wars világából, ami a gyakorlott popkultúra fogyasztóknak sem adhat sok támpontot, hiszen a messzi-messzi galaxis végtelen számú különleges kinézetű űrlény lakja be - a fantáziánk világában.

Ha azonban valaki azt mondja, hogy űrlényszerű élőlényekre bukkant a a dzsungel mélyében, legtöbbünknek valószínűleg rögtön Schwarzenegger akcióklasszikusa, az 1987-es A ragadozó jut eszébe, ahol a kedves űrlény sorra vadássza le a válogatott keményfiúkból álló elitkommandót, egyedül Schwarzenegger ragad fent a torkán (a film ikonikus színésze, Carl Weathers épp a napokban távozott el, ezért az emlékek most különösen élénkek, itt írtunk róla). Az említett filmben nézett ki a dög:

A popkulturális kitérő után azonban térjünk vissza a kutatók felfedezéséhez.

A korábban sosem látott állatok az ezerlábúak egy teljesen új nemzetségébe tartoznak, és a Lophostreptus magombera, Attemsostreptus cataractae, Attemsostreptus leptoptilos, Attemsostreptus julostriatusvalamint Udzungwastreptus marianae neveket kapták - írja a 24.hu.

"A százlábúak segítenek majd meghatározni két nagyon különböző elméletet a liánok erdő helyreállításában játszott szerepéről - hogy a liánok olyanok-e, mint a sebeket védő kötések, vagy "parazitoidok", amelyek megfojtják az erdőt" - mondta Marshall.

forrás: European Journal of Taxonomy

"Mindenféle méretű ezerlábút rögzítünk a terepmunkánk során, miközben az erdők helyreállítását mértük, mert ezek az erdők egészségének nagyszerű mutatói. Addig azonban nem jöttünk rá ezeknek a fajoknak a jelentőségére, amíg a myriapodológusok nem értékelték a mintáinkat."

Marshall és Alain Ngute, az UniSC Erdőkutató Intézetének doktorandusza az új ezerlábúakat az Erdők Helyreállítása és Klímaváltozás Kísérlet keretében Tanzániában végzett kutatás során találták. A legújabb eredmények, amelyek egy globális kutatási együttműködés részét képezik, arra utalnak, hogy a melegebb hőmérséklet az egyik fő hajtóereje annak, hogy a fásszárúak elfoglalják a fakitermelés és más hatások által már megzavart erdőket. Nem lennénk meglepve, ha a kutatók új felfedezésével nemsokára egy Netflixes természettudományos dokumentumsorozatban is találkoznánk.

A most felfedezett új faj példányai csupán pár centiméteresek, és a nevükkel ellentétben egyenként 200 lábuk van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás