promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy nyolcadik földrész, amiről még te sem hallottál: tudósok egy csoportja most minden eddiginél részletesebben feltérképezte a titokzatos kontinenst
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az iskolában még úgy tanultuk, hogy hét földrész van, de ez az információ téves.

Zealandia jó 60 millió éve létezik, és nagyjából ekkor vált le a Gondwana nevű szuperkontinensről. Emellett szinte teljesen a víz alá merült, és 2017-ig hivatalosan nem is ismerték el kontinensnek. Most azonban - legalábbis kutatási szempontból - újraéledőben van: ez lett az első kontinens, amelyet teljesen feltérképeztek, és ráadásul néhány új titkot is felfedeztek.

Egy kontinens teljes térképének elkészítése már azelőtt is nehéz volt, hogy Zealandia hivatalosan is létezett volna; a Föld összes kontinensének víz alatti, nehezen feltárható polcai vannak, ami azt jelenti, hogy a bolygó felszínének geológiai térképei kissé hiányosak. Mivel Zealandia 95 százaléka víz alatt van, a nehézség szempontjából ez a terület a csúcsot képviseli.

Szerencsére ez nem tántorította el a kutatókat. Egy 2019-ben megjelent tanulmányra építve egy nemzetközi tudóscsoport sikeresen befejezte az 5 millió négyzetkilométeres kontinens feltérképezését.

"Úgy véljük, hogy Zealandia az első olyan földrész, amelynek az alapjait, üledékes medencéit és vulkanikus kőzeteit a kontinens-óceán határáig teljes mértékben feltérképeztük"

- írta a csapat a feltérképezést és az eredményeket ismertető tanulmányában.

Korábbi kutatások megállapították, hogy Zealandia kérge vékonyabb, mint a legtöbb más kontinens kérge, de nem volt világos, hogy mi okozta a vékonyodási folyamatot. Az új tanulmány mágneses felmérések segítségével egy robbanásveszélyes lehetséges okot tárt fel - a bazaltlávakövek arra utaltak, hogy korábban egy hatalmas vulkanikus régió volt itt. 

Úgy gondolják, hogy ez a régió 100 és 60 millió évvel ezelőtt gyulladt ki, nagyjából akkor, amikor Zealandia elszakadt a Gondwanától. "Ebben a legalább 40 millió évig tartó időszakban olvadt magma áradt ki a repedésekből és hasadékokból, miközben a kontinens úgy nyúlt és vékonyodott, mint a pizzatészta" - magyarázta Nick Mortimer vezető szerző egy közleményben.

Wanda Stratford társszerző hozzátette:

"Eddig alábecsülték a magma szerepét a Gondwana felbomlásában. Most már látjuk, hogy ezek 250 000 km2 területet fednek le a kontinensen - ez körülbelül akkora terület, mint maga Új-Zéland".

A kormeghatározás és a kémiai elemzés révén a teljes térkép teljes képet tár fel Zealandia történetének egy másik kulcsfontosságú részéről is - a 4000 kilométer hosszú gránitgerincéről. A Median Batholithnak nevezett, transzkontinentális gránitöv a feltételezések szerint 250-100 millió éves lehet. 

Ami a Zealandiaval kapcsolatos következő lépést illeti, Mortimernek van néhány ötlete:

 "Bár a kontinens az első, amelyet teljesen feltérképeztek a tenger alatti széleiig, még sok felfedezés és felfedezés vár ránk. Nem csak az, hogy mi hol van, hanem az is, hogy mikor, hogyan és miért zajlottak le a kontinensünket formáló főbb geológiai események."

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás