promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A dunai Atlantiszt a kommunizmus süllyesztette el, a Senki szigete még most is a folyó mélyén rejtőzik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy valóra vált tündérmese volt az elpusztított sziget.

A legendás, utópisztikus szigetek mindig is megmozgatták az embereket: a leghíresebb, amiről mindenki hallott már, Atlantisz. Atlantisz egy talán létezett, utópisztikus birodalom volt, ami még a történelem előtti időkben elsüllyedt - de mit szólnának ahhoz, ha azt mondanánk, hogy a mai Románia területén egészen az 1960-as évekig volt egy szellemiségét tekintve nagyon hasonló hely?

Ada Kaleh - a sziget neve törökül van, "erődsziget"-et jelent, és már Hérodotosz, a legendás ókori görög történész is említést tett róla. Földrajzilag a mai Románia területén, Orsovától 3 km-re délre volt található.

De mitől is volt olyan különleges ez a sziget?

A multikulturalizmus a mai globalizált világ egyik hívószava, több-kevesebb sikerrel az egész nyugati világ ezen eszme bűvöletében mozog - Ada Kalehon ez evidencia volt. A sziget lakossága körülbelül 1000 fő volt, meglehetősen kis létszámú, legnagyobb részt törökök lakták, magyarokkal, németekkel, románokkal közösen. A többnyelvűség alapvetőnek számított, ahogyan a vallási tolerancia is, senkiben fel sem merült, hogy ne követhetné a saját vallását:


A szigetlakók egykor leginkább dohány-, szőlő- és rózsatermesztésből, halászatból, édességkészítésből és a turizmusból éltek. A sziget egykori lakóinak leírásai szerint maga volt a harmónia és a béke szigete, igazi paradicsomi állapotok: gyümölcstől roskadozó fügefák, rózsalugasok, az egész szigeten mindenki ismert mindenkit, egy nagy család voltak. 

A sziget kazamata-rendszerrel is rendelkezett, amely lakok állandóan ideális hőmérsékletet biztosítottak - télen meleg, nyáron hűvös. 

A sziget központi alakja egy török misztikus, Isgin Baba volt. Ő volt a rendfenntartó és a sziget spirituális vezére is, legyen az egyén bármilyen vallású. Isgin Baba egy álmot követően jött a szigetre, és kezdett el itt működni: tanította a szigetlakókat, gyógyította, megoldotta a problémáikat; különösen nehéz problémák esetén Isgin Baba éjszaka megálmodta, majd megoldotta. A sziget egykori lakói szerint azért is volt rend, mert nem volt értelme hazudni, Isgin Baba úgyis megálmodta.

A legenda szerint Jókai Mór a szigetről mintázta a Senki szigetét az Aranyember című művében, nagy írónkat is megihlette a varázslatos hely.

Mint annyi értékes dolognak, a szigetnek is a kommunizmus vetett véget: a román diktátor, Nicolae Ceausescu a jugoszláv vezérrel, Titoval közösen döntött egy dunai vízi erőmű megépítéséről, ami annyira megemelte a vízszintet, hogy a sziget víz alá került, lakóit beköltöztették bukaresti panelokba, sok törököt kitoloncoltak Törökországa, a több száz éves háborítatlan tündérmese a bestiális eszme áldozata lett.


A sziget történelme az interneten meglehetősen jól dokumentált, akinek felkeltette cikkünk az érdeklődését, feltétlen javasoljuk, hogy olvasson utána, itt csak történelmének egy kis részét említettük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás