promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meg vannak számlálva a napjaink, az Antarktisz olvadt jege földrészeket fog eltünteni a térképről
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudományos tények támasztják alá a globális felmelegedés következményeit, nincs sok ideje hátra az emberiségnek...

A műholdadatok azt mutatják, hogy az Antarktiszt körülvevő tengeri jég minden korábbinál a szint alatt van, ami azért is aggasztó, mert eddig úgy vélték a kutatók, hogy a jeges földrész ellenáll a globális felmelegedésnek. Most minden jel arra mutat, hogy téves volt ez a kijelentés, ami semmiképp sem kedvező információ az emberiség számára - tudósított róla a BBC.

Az Antarktisz hatalmas jégfelülete ugyanis képes szabályozni a bolygó hőmérsékletét, mivel a fehér felület visszaveri a Nap energiáját a légkörbe és lehűti az alatta és közelében lévő vizet is. Szakértők szerint pedig, ha a jég nem hűti le a bolygót, az Antarktisz a Föld hűtőjéből igen könnyen radiátorrá változhat, szinte azonnal átalakítva a bolygó klímáját, ami a növény és állatvilág azonnali pusztulását eredményezheti.

A tudósok jelenleg is azon dolgoznak, hogy azonosítsák azokat a tényezőket, amelyek az idei alacsony tengeri jéghez vezettek, ugyanis az idei évben több globális hő- és óceánhőmérsékletrekord is megdőlt. Ettől függetlenül egyes tudósok még mindig ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy nincs globális felmelegedés, de azért kijelentik, hogy az alacsony tengeri jégre figyelni kell, hiszen az emberiség sorsa is múlhat rajta. Érdekes ez a tudományos világban lévő paradoxon, kijelentésükből pedig egyértelműen arra következtethetünk, hogy valami nagyon nincsen rendben a jég felgyorsult olvadását illetően.

Dr. Robbie Mallett, a Manitoba Egyetem munkatársa úgy vélekedik, hogy a közeljövőben bármikor fennáll annak a veszélye ilyen szélsőséges időjárási körülmények között, ami napjainkban globális szinten tapasztalható, hogy letörik az Antarktiszból egy darab, ami a tengerbe sodródva több száz méteres szökőárakat idézhet elő világszerte, de legalábbis a tengerszint magasságát minden bizonnyal drasztikusan emelheti meg.

Az érintett területen található jég mérete jelenleg megközelítőleg 17 millió négyzetkilométer, ami körülbelül ötször akkora, mint a brit-szigetek önmagában. A probléma pedig ott kezdődik, hogy mivel egyre több tengeri jég tűnik el, így egyre több sötét terület "szabadul fel", amelyek már nem képesek visszaverni a napfényt, hanem elnyeli azt, ami azt jelenti, hogy a hőenergia hozzáadódik a vízhez, ami viszont több jeget olvaszt meg. A tudósok ezt jég-albedó effektusnak nevezik. Ez a folyamat viszont sokkal több hőt ad a bolygónak, megzavarva az Antarktisz szokásos globális hőmérséklet-szabályozó szerepét.

Mindent összevetve a tudósok egy dologban egyetértenek a jelenlegi problémák elemzését követően: Nagyon jó okunk van az aggodalomra!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás