promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbitálisan sokkoló térkép került elő a Földről, rosszul gondoltuk az egészet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazából nem úgy néz ki a Föld, ahogy a térképeken látszik, de erről nagyon kevesen tudnak.

A Földről számtalan térkép készült az elmúlt évszázadokban, majd főleg az után a nagy földrajzi felfedezés után, hogy Kolumbusz véletlen felfedezte Amerikát. Ezzel kapcsolatban pedig már komoly érdekességekek is szembejönnek velünk, hiszen Piri Reisz híres 1513-ban készült térképén többek között sokan már az Antarktiszt is látni vélik Amerika mellett, ami megdöbbentő lehet, hiszen az Antakrtiszt majd csak jó pár száz évvel utána fedezik fel

De általánosságban elmondható az is, hogy...

Minden térkép hibás, amit ismerünk, és ezt nagyon egyszerűen meg is lehet mutatni, csak térben kell áthelyezni máshová a hangsúlyokat. A Földünk ugyanis gömb alakú, míg a térképek kiterítve, laposan ábrázolják mindezt. Korábban a Vox nevű oldal YouTube-csatornáján meg is mutatták, hogy mekkora küzdelem transzformálni a gömböt egy tökéletes síkká. Évszázadok alatt nagyon sokan foglalkoztak ezzel matematikusok és egyéb szakemberek. Matematikailag lehetetlen ugyanis torzítás nélkül síkban ábrázolni a Földet.

Az egyik legismertebb ábrázolás, a Mercator-vetület például az országok alakját megőrzi, ám épp ezért óriásit torzít, főleg az északi és a déli sarkhoz közeledve. Épp ezért a méretek egyszerűen elcsúsznak. A Gall Peters-vetület megőrzi a méreteket, miközben torzítja az országok alakját. Tehát nincs tökéletes ábrázolás, amely hasonlítana a valósághoz, ha erre vagyunk kíváncsiak, a Földgömböt kell néznünk.

Gerardus Mercator amúgy flamand hasjós volt, és a 16. században élt, az általa kidolgozott térképrajz pedig úgy néz ki, mintha egy papírlappal köbetekertük volna a Földet, és ezt átrajzoltuk volna, épp ezért torz a sarkok felé. Ezt videóban is láthatjátok a Búzakalász YouTube-oldalon, amelyben azt is láthatjátok, hogy az országok sem igazából akkorák, amekkorának a szemünk megszokta már a bejáratott térképeken:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás