promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot találtak Egyiptomban a sivatag mélyén, a furcsa lelet 2600 éves
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen, de 2600 éves sajtot találtak Egypitomban.

Az elmúlt idószakban elképesztően izgalmas hírek érkeztek Egyiptomból a sivatag mélyéről. A régészek éppen nagy tudományos áttörés előtt is állhatnak, hiszen az egyik leghíresebb fáraó, Tutanhamon sírjában olyan képekre bukkantak, amelyek valószínűleg arra utal, hogy a 19 évesen meghalt fáraó sírkamrája mostohaanyja, Nofertit múmiáját is rejteheti, ám ehhez talán csak egy titkos átjárón juthatunk át. A tudományos világ lázban ég a nagy felfedezsét illetően, szóval bármelyik pillanatban érkezhet a bejelentés, hogy bizony megtalálták Nofertiti múmiáját.

Ám nemcsak ilyen óriási felfedezésekkel van tele a sajtó, hanem sokkal kisebb leleteket is találnak a szakértők, amelyek azonban nagyon izgalmasak lehetnek. Most például elképesztő, de egy 2600 éves sajtot találtak a régészek a sivatag mélyén. A nagyon érdekes felfedezésről az IFLScience nyomán a Telex is beszámolt.

A halloumi sajtot Szakkarában találták a tudósok egy, a régiségügyi minisztérium által szervezett ásatáson. A sajtot óriási tárolókban találták a föld alatt, illetve emellett írásos feljegyzéseket is találtak a régészek. A cikkben azonban arról is említést tesznek, hogy igazából meghökkentően hangozhat ez a 2600 év, ám mégsem ez a sajt a rekorder, nem ez a sajt az, ami a legidősebb megtalát sajt Egyiptomban.

A csúcstartó egy még ennél is idősebb sajt, 3200 éves volt, amikor megtalálták még 2018-ban Egyiptomban. Azt persze nem lehet tudni, mert a leírásban sem utalnak rá, hogy milyen illata/szaga lehetett a döbbenetesen régi ételnek, ám azt lehet tudni, hogy asajt az évek múlásával bizony nem nemesedik úgy mint a bor vagy éppen a viszki.

A YouTube-on amúgy rengeteg videót látni, amelyekben bemutatják, hogy több ezer évve lezelőtt mit ettek az egyiptomiak, íme egy válogatás:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás