promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre megtalálták Kleopátra és Marcus Antonius sírját? A gigászi felfedezés mindent újraírhat Egyiptomról
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évszázadok óta keresik a pár végső nyughelyét.

Egy kolosszális ókori egyiptomi templom alatt, amelyet Ozirisz istennek szenteltek, nemrég fedeztek fel újra egy évszázadok óta nem látott titokzatos alagutat - meglehetősen vad találgatások láttak napvilágot arról, hogy ez az alagút vezet Marcus Antonius és Kleopátra rég elveszett sírjához.

Bár ezek a merész állítások talán túlzóak, nem ez az első alkalom, hogy a régészek azt sugallják, hogy ez az ősi város adhat otthont a keresett sírnak: az egyiptomi Alexandriában, a Taposiris Magna Osiris templomnál fedezték fel az egyiptomi tengerparton található, 1 305 méter hosszú alagutat, amelyet mintegy 13 méter mélyen a földfelszín alatt vájtak a sziklába.

Az alagutat közelmúltban fedezte fel a San Domingo Egyetem dominikai-egyiptomi régészeti missziója - olvasható az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium közleményében.

Dr. Kathleen Martins, az ásatás vezetője "mérnöki csodaként" jellemezte a leletet, és elmondta, hogy az alagút építészeti kialakítása nagyon hasonlít a görögországi Eupalinos alagútéhoz, egy 1036 méteres ókori alagútéhoz, amely vízvezetékként futott át a Kastro-hegyen, mielőtt összeomlott. 

A kutatások kimutatták, hogy Egyiptom partvidékének ezt a területét legalább 23 földrengés sújtotta Kr. u. 320 és Kr. u. 1303 között, ami a régészek szerint az alagút összeomlásához vezetett.  Dr. Martins és csapata már több éve kutatja a Taposiris Magna környéki romokat: a lelőhely egy ókori egyiptomi város romjaiból áll, amelynek középpontjában egy Ozirisz-templom maradványai állnak.

2009 óta vannak olyan találgatások, hogy Taposiris Magna tartalmazza Marcus Antonius és VII. Kleopátra, a Ptolemaiosz Királyság utolsó uralkodójának sírját, aki Kr. e. 51-től Kr. e. 30-ig uralkodott Egyiptomban. Kapcsolatukat William Shakespeare tragédiája tette híressé, és Plutarkhosz görög-római történetíró szerint a két halálra ítélt szerelmespárt együtt temették el,

2009-ben a Taposiris Magna templomban talált leletek egy sora arra utalt, hogy a pár sírja közel van. Ezek között voltak Kleopátra nevét viselő érmék és egy maszk részei, amelyekről úgy vélték, hogy Marcus Antoniust ábrázolhatták. Dr. Martins azóta megerősítette, hogy szerinte Antonius és Kleopátra ugyanabban a sírban nyugszik, amely talán a Taposiris Magna templom közelében található. 

Bármennyire is csábító a találgatás, nem valószínű, hogy ez az alagút a rég elveszett sírhoz vezet. Az azonban lehetséges, hogy a Taposiris Magna területén végzett további régészeti munkálatok egy napon valóban felfedik ennek a rendkívül jelentős temetkezési helynek a helyét.

forrás: iFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás