promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem gondolnád, hogy milyen sportokat űztek az ókori rómaiak, egy mai kedvenc is tőlük származik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sosem gondolnád, mi volt az ókori Róma legkedveltebb sportja.

Titokzatos és lenyűgöző kultúrája volt az ókori Rómának, ahol a sport és a testmozgás jelentős szerepet töltött be a mindennapi életben. Az ókori rómaiak az egészség és az erő kultuszát követték, és egymással versenyeztek a különböző sporteseményeken. Most bepillantást nyerhetünk az ókori Róma izgalmas sportvilágába, mely tele volt pompával, szenvedéllyel és drámai tettekkel.

Évszázadokkal ezelőtt, amikor még a hatalmas Colosseum tökéletes pompájában állt, az ókori rómaiak rendszeresen megrendeztek gladiátori harcokat, amelyekben a harcosok, az úgynevezett gladiátorok léptek fel egymással szemben. Ez azért volt izgalmas az emberek számára, mert a gladiátorok nem csupán birkóztak és fegyverekkel harcoltak, hanem izgalmasan kreáltak egész történeteket a küzdelmeknek, hogy a közönséget lehessen szórakoztatni velük.

Ezek a küzdelmek nem csupán az erőről és az ügyességről szóltak, hanem életről és halálról.

De nem csak a gladiátori harcok voltak rendkívül népszerűek Rómában. Az ókori rómaiaknak hatalmas érdeklődése volt az egész testet átmozgató szabadidős tevékenységek iránt is. A legnépszerűbb közöttük a futás volt, amelyet az egészség és az erő elérésére alkalmaztak. Különösen a fiatalok szívesen kocogtak és versenyeztek egymással. A futás tehát nem csupán egy egyszerű edzésforma volt az ókori Rómában, hanem egy társadalmi tevékenység, amely összekapcsolta az embereket és fejlesztette a közösségi szellemet.

De nem csak a futás volt a mindennapi sportolás része az ókori Rómában. Az ókori rómaiak nagy hangsúlyt fektettek a testépítésre és a testfejlődésre is. A testépítés első és legfontosabb célja az erő megőrzése és az izmok fejlesztése volt.  A fiatal férfiak nagy hangsúlyt fektettek a súlyemelésre és a testük formálására. Egyes források szerint még a nők is rendszeresen elvégezték ezeket a gyakorlatokat, bár nem volt ilyen elterjedt.

Az ókori Róma sportkultúrájában fontos szerepet játszottak a csapatjátékok is. A legkedveltebb ezek közül a gladiátor játékok voltak, amelyekben egész csapatok önfeledten küzdöttek egymással egy labdarúgó- vagy vívóküzdő versenyen. Ezek a játékok nagy figyelmet kaptak, mivel az egész közösséget aktivizálták és a sportolás országos rendezvényeivé váltak.

Az ókori rómaiak sportvilága tehát sokkal több volt, mint egyszerű testmozgás. Egy kultúra része volt, amelyek értékei erőt, kitartást és egységteremtést hordoztak. Az ókori rómaiak nem csupán egymással versenyeztek a sporteseményeken, hanem a társadalom egészének erősítése érdekében is. Tehát a következő alkalommal, amikor kilépsz az edzőteremből, vagy büszkén végig futsz az utcán, fordulj egy pillanatra vissza az időben, és emlékezz arra, hogy az egész világon elfogadott testmozgásforma eredendően az ókori rómaiakhoz kötődik.

Forrás: romaikor

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás