promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer gyermekét hurcolja magával a tengeri szörny és videóra is vették egy váratlan pillanatban: emberfeletti erővel szenved az utódaiért
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A videót látva arra is gondolhatnánk, hogy az idegenek köztünk élnek.

A szülői feladatok az állatvilágban a lehetőségek egész sorát felölelik, kezdve azoktól, amelyek tojást raknak, majd feláldozzák a normális alvást, hogy gondoskodjanak kicsinyeikről, egészen azokig, amelyek élő, néhány órán belül mozgásra képes kicsinyeket hoznak világra. A legtöbb természetfilmben az állatok felnőnek és tanulnak, de ritkán jutnak eszünkbe a tintahalak, ha nagyszerű állati szülőkről van szó. Most a Schmidt Ocean kutatói hihetetlen felvételeket osztottak meg egy fekete szemű tintahalról (Gonatus onyx), amely egy egész sereg ikráról gondoskodik.

A fekete szemű tintahal, más néven karmos karú tintahal egy gyakori faj, amely a Csendes-óceán északi részén, a mélytengerben - mintegy 1900 méterrel a vízfelszín alatt - él, írja a Monterey Bay Aquarium. A faj szaporodási szokásairól azonban keveset tudunk, mivel ilyen mélységben fordul elő. 

A Schmidt Ocean Institute ezt a videót tette közzé Instagram-oldalán, amelyen látható, ahogy a tintahal a vízben utazik, kezében az ikráival. A képaláírás szerint ezt a tintahalat a Costa Rica-i Caballito Outcrop közelében vették fel.

2005-ben megjelent egy tanulmány, amely bemutatta, hogy a nőstény fekete szemű tintahalak hogyan gondoskodnak ikráikról. A karjukon lévő karmok segítségével akár 3000 ikrát is megtartanak; úszás közben a nőstények vizet pumpálnak át az ikrahalmokon, hogy oxigénnel lássák el őket. Akkoriban ez a szaporodási mód különbözött az összes többi ismert tintahalfajnál alkalmazott szaporodási módszertől. Egy másik faj, a Bathyteuthis berryi azonban arról is ismert, hogy az ikrákat az ívás után kikelteti. 

Bár e tintahalak titokzatos élete megnehezíti ökológiájuk megismerését, a csapat gyanítja, hogy az anya 6-9 hónapig hordozza az ikrákat, és ez idő alatt nem táplálkozik, mivel az ikrazsák elzárja a száját. Brad Seibel, a 2005-ös tanulmány vezető szerzője a Science Fridaynek adott interjú szerint úgy véli, hogy az anyák valószínűleg nem sokkal az ikrák kikelése után elpusztulnak. 

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás