promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, melyik a legfélelmetesebb állat - még az oroszlánok is fejvesztve menekülnek, ha meghallják a hangját
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ember azt gondolná, hogy az állatok számára a természetellenes, robbanó hangok a legfélelmetesebbek - egy friss kutatás eredményei alapján azonban ez egyáltalán nem így van.

Az emberi hangok felvételei jobban megijesztik a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park vadvilágát, mint az oroszlánok morgása vagy akár a lövések hangja. Még egy nemzeti parkban is valószínűleg mi vagyunk a nagyobb fenyegetés. Végül is az oroszlánok csak azt ölik meg, amit meg tudnak enni - egyes emberek egy egész orrszarvút is lemészárolnak, hogy a szarvából gyógyszereket készítsenek, amelyek nem használnak.

A Merlyn című könyvében a gyermekkönyvíró T.H White megjegyezte, hogy az emberek félelmetesebbek az állatok számára, mint a tigrisek, amit a háborús hajlamunkkal hozott összefüggésbe. Több mint 80 évnek kellett eltelnie, de most már tudományos megerősítést nyert White megfigyelése, bár a kutatók inkább a "vadállatok királyához" hasonlítottak minket.

"Általában úgy gondoljuk, hogy a tápláléklánc csúcsán a nagy húsevő ragadozók állnak" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Liana Zanette, a kanadai Western University munkatársa közleményében. "De ami minket érdekel, az az ember mint ragadozó egyedi ökológiája a rendszerben, mert az ember szuper halálos."

"Normális esetben, ha emlős vagy, nem halsz meg betegségben vagy éhségben."

- mondta a társszerző, Dr. Michael Clinchy, ami megnyugtató. "Az, ami ténylegesen véget vet az életednek, egy ragadozó lesz, és minél nagyobb vagy, annál nagyobb a ragadozó, amely végez veled. Az oroszlánok a legnagyobb csoportosan vadászó szárazföldi ragadozók a bolygón, és így a legfélelmetesebbnek kellene lenniük, ezért összehasonlítjuk az emberek és az oroszlánok félelemkeltő-képességét, hogy kiderítsük, az emberek félelmetesebbek-e, mint a legfélelmetesebb nem emberi ragadozó."

Zanette, Clinchy és kollégái oroszlánüvöltést, emberi hangokat, kutyaugatást és lövés-hangokat játszottak le 19 emlősfajnak a Kruger Nemzeti Parkban, amely a világ egyik legnagyobb fennmaradt oroszlánpopulációjának ad otthont. Kontrollként madárhangokat használtak. 

Az ember azt várná, hogy a puskalövések keltenek a legnagyobb félelmet, mert ezek jelentik a fő veszélyt - nem valószínű, hogy sok ember puszta kézzel nekimegy az elefántoknak. Ha a parkban késeket használnak, azt általában kutyákkal együtt teszik, hogy az állatokat a vadászhoz tereljék.

A kutatók a régió négy legnépszerűbb nyelvének rádió- és tévéfelvételeit használták, amelyeket társalgási hangerőn játszottak le. Az oroszlánok esetében a falkán belüli beszélgetéseket választották, amelyeket mi inkább vicsorgásként vagy morgásként hallunk, mint territoriális üvöltésként.

A reakciókat filmre vették, ahogy az állatok lementek inni a víznyerő helyekhez. "A kamerát egy medveboxba tettük, de nem azért, mert Dél-Afrikában medvék vannak, hanem a hiénák és leopárdok miatt, amelyek szeretnek rágcsálni" - mondta Zanette. Egy drámai terepmunka során azonban még ez is elégtelennek bizonyult:

"Egyik éjszaka az oroszlánfelvétel annyira feldühítette ezt az elefántot, hogy az rátámadt, és egyszerűen szétverte az egészet".

A feldühödött elefántoktól függetlenül a csapat bőséges megfigyeléseket gyűjtött, és megállapította, hogy az állatok kétszer akkora valószínűséggel menekülnek el egy víznyelőből, amikor meghallják az embereket, mint az oroszlánok, és ezt 40 százalékkal gyorsabban teszik. Az elefántokat és a vadkutyákat leszámítva minden faj nagyobb valószínűséggel menekült az emberi hangok elől, mint az oroszlánoké elől, bár néhány faj esetében a különbség nem volt jelentős. Sőt, amikor az elefántok az emberi hangoktól való félelem miatt mégis elmentek, a reakció gyorsabb volt, mint az oroszlánok esetében. A puskák és a kutyák kevésbé bizonyultak ijesztőnek, mint az oroszlánok, bár nem szignifikánsan.

A kutatás azt bizonyítja, amit már régóta sejtünk: a Föld csúcsragadozója nem egy nagy fogú, négylábú állat, hanem egy jóval szélesebb körben elterjedt faj: a Homo Sapiens.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás