promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínaik ezzel megölhetik az akkumulátorpiacot, egyetlen elemmel 50 évig töltheted a cuccaidat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 21. század egyik legjelentősebb találmánya lehet, éveken belül megvalósulhat ez a potom pénzbe kerülő energiaforrás, viszlát power bank.​

Egy kínai startup cég kifejlesztett egy apró nukleáris akkumulátort, amely állítása szerint 50 évig képes áramot termelni töltés nélkül. A mindössze egy kis érme nagyságú technológia a vállalat szerint alkalmas lehet arra, hogy a jövőben akár egy okostelefont is ellásson energiával - bár még sok munka áll előttük, mire ez valósággá válik.

A pekingi székhelyű Betavolt január 8-án mutatta be a miniatűr atomenergia-akkumulátort, és sajtóközleményében azzal büszkélkedett, hogy a technológia

"messze megelőzi az európai és amerikai tudományos kutatóintézetek és vállalkozások eredményeit".

A BV100 nevű akkumulátor a nikkel (nikkel-63) bomló radioaktív izotópja által kibocsátott energia felhasználásával termel áramot. A nikkel-63 rétegek között egy egykristályos gyémánt félvezetőből készült, mindössze 10 mikron vastagságú lapok vannak. 

Ez 3300 megawattóra tárolására képes, és állítólag több mint tízszer nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint a hagyományos lítium akkumulátorok. A Betavolt szerint akár 50 évig is képes lesz fenntartani a teljesítményét töltés vagy karbantartás nélkül.

A 15 x 15 x 15 milliméteres méretű akkumulátor teljesítménye 100 mikrowatt, feszültsége pedig 3 volt. Ne feledjük, hogy ez a kapacitás meglehetősen csekély, és még közel sem elég erős egy olyan elektronikus eszköz, mint egy okostelefon működtetéséhez, nemhogy egy laptopéhoz.

A Betavolt megjegyzi, hogy az akkumulátorok közül több is sorba vagy párhuzamosan kötve használható, hogy nagyobb igényű eszközöket is ellássanak energiával. 

Egy radioaktív bomlással járó kapszula zsebben tartása kockázatos vállalkozásnak tűnhet, de a vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy az akkumulátor "teljesen biztonságos". Olyannyira biztonságos, hogy szerintük végül olyan orvosi eszközök, mint a pacemakerek és a mesterséges szívek működtetésére is felhasználható lenne.

A vállalat szerint nincs külső sugárzás, és hozzáteszi, hogy az akkumulátor "nem fog kigyulladni vagy felrobbanni akupunktúra és pisztolylövések hatására", ami mindig előnyös. 

A termonukleáris akkumulátorokat ma csak a repülőgép- és űrtechnikában használják. A Voyager-szondákat például a hidegháború idején kifejlesztett nukleáris akkumulátor egy formájával szerelték fel. Az 1977-ben indított Voyager-űrszondapár még mindig Naprendszerünk peremvidékén cirkál.

A Betavolt azonban úgy véli, hogy új termékük megmutatja, hogyan használhatnák a fogyasztók a nukleáris akkumulátorokat akár a mindennapi használatban is. 

Elmondásuk szerint az akkumulátor jelenleg "kísérleti szakaszban" van, és hamarosan tömeggyártásba kerül. A jövőre nézve a kínai vállalat nagyobb teljesítményű akkumulátorok létrehozását tervezi, és különböző radioaktív izotópok felhasználását szeretné megvizsgálni.

"A vállalat 2025-re tervezi egy 1 watt teljesítményű akkumulátor piacra dobását. Ha a politika lehetővé teszi, az atomenergiával működő akkumulátorok lehetővé tehetik, hogy egy mobiltelefont soha ne kelljen feltölteni, és a csak 15 percig repülni képes drónok folyamatosan repülhessenek"

- áll a Betavolt közleményében.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás