promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezés Oroszországban, az egyiptomi piramisoknál is idősebb az, amit a mélyben találtak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő dolog került elő a föld mélyéből.

Ha van olyan nagyon régi, ősi dolog, építmény, ember alkotta szobor, amihez az emberiség történelmét mérjük a mindennapokban, akkor a legikonikusabb ilyen építmények az egyiptomi piramisok, a gízai három nagy piramis, amely nagyon sokak számára megtestesíti az emberiség történelmét. Ám az igazság az, hogy a Kheopsz, a Khephrén és a Mükerinosz piramis "csupán" 4-5 ezer éves, és az emberiség korábbi történelméről nagyon keveset tudunk.

Pedig az elmúlt években rendre lehet hallani tudományos oldalakon, szakértők tollából és több tudománynépszerűsítő oldalon is arról, hogy sokkal régebbi építményeket találtak szerte a világon. Az egyik legnépszerűbb, ezzel a témával foglalkozó sorozatot nemrégiben a Netflix mutatta be, ám a széria nagyon sok kritikát kapott, így érdemes úgy nézni a részeket, hogy melléolvassuk a kritikusok véleményét is.

A Shigir bálvány több mint 12 ezer éves, és a világ legrégebbi faszobraként tartják számon, az emberi művészet egyik legősibb alkotása.

A faszobor így több mint 7 ezer évvel megelőzi az egyiptomi piramisokat, valaha pedig 5 méter magas is lehetett. Oroszország földjén találták, és ma Jekatyerinburgban csodálható meg a művészeti alkotás. A bálványt egy tőzeglápban találták meg darabokban, vörösfenyőből készült, és kőeszközökkel munkálhatták meg a szakértők és tudósok szerint. A szobor felszínén különböző alakzatok láthatok, mint például cikk-cakkok.

Ám emberi arcokat is felfedeztek a felületén.

A szobor olyan gigantikus művészeti alkotással említhető egy lapon, ha a korát nézzük, mint például a Göbekli Tepe. Valószínúleg valamiféle rítushoz vagy vallásos szertartáshoz kapcsolódik a szobor.

Így néz ki az elképesztő alkotás:

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás