promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló látvány, kinyitották a maja halálpiramist, évszázadokig ember nem lépett ide be
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok alig hittek a szemüknek attól, amit a gigantikus épületben találtak.

A maja piramisok a világ leghíresebb piramisai közé tartoznak, Mezoamerikában elképesztően sok gigantikus épületet fedeztek fel már az őserdő mélyén, de még korán sem tudják, hogy hol lehet mindennek a vége, hiszen a dzsungel óriási városokoat nőtt be az évszázadok alatt. Ezek pedig olybá festenek, mintha sosem léteztek volna korábban, pedig elképesztő történetük van.

Az őserdő mélyén egy hatalmas birodalom városai rajzolódnak ki.

Egyiptomban kevésbé tudjuk a piramisok eredeti rendeltetését, mint a mezoamerikai kultúrák esetén, ám ezen piramisok felnyitása brutális sokkot okoz néha a tudósoknak, hiszen olyan dolgokat találnak ezekben, amelyekre korábban nem is gondoltak volna. Szörnyű titok lapult a piramis belsejében már évszázadok óta, és eddig várta, hogy kinyissák, felfedezzék.

Ezt a maja piramist sokan a találtak után egyenesen átkeresztelték halálpiramisnak. Az épületben ugyanis több száz éves csontokat találtak, amelyek arra utaltak, hogy az áldozatokat lefejezhették. A legvalószínűbbnek amúgy azt tartják a szakértők, hogy az építkezés egyes etapjainál áldozhatták fel az embereket.

A magyarázat pedig az lehet, hogy az építkezés egy es szakaszait így akarták hozzákötni az istenek világához, egyfajta áldást kérhettek a piramisra minden nagyobb rész befejezése után. Egyes testrészeket pedig a templom más részeiben is elhelyezhették.

Ám a testeket elemezve arra is rájöttek a kutatók, hogy az elhelyezésük között akár 1200 év korkülönbség is lehet, ami arra is utalhat, hogy az óriási piramisok egykor a sötét istenek lakhelyei is lehettek a mitológiájukban.

Így nézhetett ki fénykorában egy-egy maja város:

(via IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás