promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkorát ásított, hogy a száján fordult ki a gerince - szürreális látvány a pelikánok szokása, amitől az állatkertben is libabőrös lehetsz
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sírva menekül aki látja, de egy hatalmas tévhit is kering ezzel kapcsolatban.

Bár a tudomány az emberiség történelme során hatalmas fejlődésen ment keresztül, a 20-21. században az űrkutatás is beindult, egyelőre még bizonyosan kijelenthetjük, hogy a mi Földünknél lenyűgözőbb helyet sehol nem találtunk még az univerzumban. Ha kivonjuk belőle az emberi civilizációt és minden eredményét, még akkor is egészen elképesztő a fajgazdagság amivel találkozunk: az óceánok legmélyétől a hegységek tetejéig, a tűzforró, száraz sivatagoktól a buja esőerdőkig minden burjánzik az élet, hihetetlenül változatos formákban.

Azt, hogy az embert már nagyon régóta ámulatba ejtik a madarak, a számtalan legendából biztosan tudjuk: gondoljunk csak Ikarosz és Daidalosz történetére, vagy a magyarok kapcsolatára a legendás turul madárral. Tulajdonképpen érhető: bár a Wright-fivérek repülési kísérletei óta már az űrrepülés is lehetővé vált, a hangsebesség sokszorosával szelik a levegőt a sugármeghajtású repülőgépek, a madarak szabad repülése az égen elérhetetlen az ember számára.

Se szeri, se száma a furcsa madaraknak, a mai cikkünkben az egyik legérdekesebb dolgot szeretnénk bemutatni az ornitológia világából: a pelikánok egy bizarr szokását. 

A pelikán egész megjelenése olyan, mintha egy rajzfilmből lépett volna elő. A vicces külsejű madár egyébként meglehetősen falánk ragadozó: a halak sohasem sincsenek biztonságban tőle, de láttunk már az interneten videót, ahol parkokban galambokat nyel le egyben. Egyik legfurcsább biológia adottságuk a gerincükhöz kapcsolódik: ásításnál az egészet kitolják a nyakukon, ráhúzva az alsó, nagyobb, lazább csőrrészüket, szaknyelven torokzacskójukat, ami egészen bizarr látványt nyújt:

Ha szeretik az állatvilággal kapcsolatos érdekességeket, feltétlenül olvassák el az alábbi cikkünket is, amiből kiderül, hogy melyik a legveszélyesebb állat a kutatások alapján:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás