promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi Egyiptomra emlékeztető rovarfélét fedeztek fel a tudósok, reszketve vizsgálták az új fajt
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rovaroktól való félelem az egyik legelterjedtebb az emberek között, és van is némi alapja, főleg ha olyan fajokba futunk, amiket nemrég fedeztek fel tudósok az Amazonas őserdőinek mélyén.

Még a rovarok közt is kitüntetett helyet foglal el a darázs. Rokonaikkal, a méhekkel ellentétben ők nem szívesen látott vendégek, virágok beporzása helyett inkább fájdalmasat csípnek, és ha valaki allergiás rájuk, akár halálos végkimenetelű is lehet a találkozás. Kutatók egy csoportja a perui őserdőben kihelyezett rovarcsapdák segítségével most 109, eddig ismeretlen fajt azonosított, többek között egy vérfagyasztó, parazita életmódot folytató új darázsfajt is.

Az új darázsfaj mintha csak egy horrorfilmből lépett volna elő, még a földhözragadt tudósok fantáziáját is megmozgatták a félelmetes lények, néha reszketve vizsgálták őket, mert a darazsak citromsárga színe az ókori Egyiptom legendás bogarát, a szkarabeuszt idézi. 

Elsőrban hernyókon, pókokon és bogarakon élősködik. A kiszemelt egyedet először megtámadja a fullánkjával, majd mélyen az áldozat testébe ereszti a peterakó csövét, miközben csápjaival fojtogatja az állatot. Eközben helyezi el tojását az áldozat testébe, amely ott fejlődik. Kikelés után a fiatal egyed a megtámadott állt testéből lakmározik, teljesen felemésztve azt, csak miután teljesen felnőtt, azután hagyja el a gazdatestet. 

Az eddig ismeretlen nemzetségbe tartozó új darázsfaj a Capitojjopa amazonica nevet kapta a keresztségben, és kifejlett példányai majdnem 2 centiméteres is nőhetnek. Táplálkozáskor fullánkjával sebet ejt áldozatán, és azon keresztül szívja ki a testnedveket.

Az Amazonas esőerdő lenyűgöző fajgazdagsága miatt a kutatók és biológusok kedvelt kutatási terepe. A számtalan színpompás, békés állat mellett azonban veszélyes fajokat is rejt a dzsungel, sokszor nem is a nagytestű ragadozók, hanem a jóval kisebb ízeltlábúak rejthetik a legnagyobb veszélyt.

Dél-amerikai utazás előtt mindig konzultálni kell a háziorvossal, bizonyos oltások kötelezőek lehetnek az odautazás előtt. Egy váratlan találkozás valamilyen egzotikus élőlénnyel pedig nem csak a nyaralást teheti tönkre, de szerencsétlen esetben akár az életünkbe is kerülhet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás