promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Modernizálták a vécéket, a fenekedben akarnak turkálni: undorító találmányt dobtak piacra, a hideg ráz tőle
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Köszönjük, megvagyunk otthon nélküle.

Nem sok olyan ember él a földön, aki még nem hallott volna a Nobel-díjról. A zseniális svéd tudós, Alfred Nobel által alapított díjat minden évben kiosztják, a tudományos élet legrangosabb elismerésének minősül. Az idei évben a Nobel-díjasok sora újabb magyarokkal bővült, Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében.

MI a helyzet azonban az igNobel díjjal? A furcsa nevű díjat szintén évente osztják, és szintén a tudományos élet képviselőinek-csak éppen ellenkező előjellel. Valódi tudományos kutatásokkal lehet kiérdemelni, de azok kapják meg, akinek a tudományos munkásságát a legfölöslegesebbnek ítéli meg a bizottság - ami egyébként nem ugyanaz, mint a Nobel bizottság, hanem egy tudományos humorlap szerkesztősége.

Az igNobel díjat nagyobb figyelmet kapott, miután Andre Geim 2010-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat - tíz évvel azután, hogy megkapta az igNobel díjat is, elképesztő történet az övé:

Hajmeresztő tudományos kutatásokból bizony az idén sem volt hiány, nagy volt a verseny a díjakért. 

A közegészségügy kategóriát egy neve alapján valószínűleg koreai származású tudós nyerte, aki a Stanford egyetem kutatója: egy végbélnyílás alapján embereket azonosítani képes WC a díjazott találmány, ami különböző egészségügyi információkat von le vizelet és széklet elemzés után.

Volt a díjazottak között indiai mérnökcsapat, akik elhullott állatok testrészének hasznosítását vizsgáltak, a fura nevű nekrobotika nevű tudományág képviseletében. Egy lengyel geológus a bizottság szerint az indokoltnál jóval hosszabb tanulmányt szentelt annak, hogy bebizonyítsa, a kőzetek nyalogatása teljesen elfogadható diagnosztika módszer a geológiában. 

Az orvosi kategória győztes csapata pedig a vírusveszélyekre fittyet hányva az orrszőr kutatásba vetette magát, méghozzá a holttestekben található orrszőröket próbáltak minél pontosabban számszerűsíteni statisztikai célból.

Jonathan Swift nagy sikerű regényében, a Gulliver Utazásaiban olvashatunk a Királyi Kitalátorok Akadémiájáról, ami a korabeli Royal Society paródiája, Swift úgy látta, hogy a korabeli tudósok fölösleges dolgokon pacsmagolnak, ezt örökítette meg a regény ezen részében (a Királyi Kitalátorok elsőss zámú kutatása szintén a széklettel volt összefüggésben, megpróbálták belőle ételt csinálni), ami egyértelmű párhuzamot mutat az igNobel díjjal.

Akit bővebben érdekel a téma, az alábbi videón az egész idei átadó ünnepséget megtekintheti:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás