promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A friss Nobel-díjas bizarr videóján pörög a fél világ
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Svéd Akadémiát érintő szexuális zaklatási botrányok sora miatt idén nem osztották ki az irodalmi Nobel-díjat, és nagyon úgy tűnik, hogy még alig ültek el az ügy hullámai, máris itt van egy újabb botrány. Az elmúlt napokban még minden arról szólt, hogy 55 év után ismét női díjazottat ünnepelhetünk a fizikai Nobel-díjasok között, Donna Strickland kitüntetését sokan úgy értelmezték, hogy a tudományos világ nagy lépést tett előre. Aztán napvilágot látott a másik díjazott, a francia Gérard Mourou videója, és most már világszerte arról cikkeznek, hogy a fizikusok mégsem hagyták maguk mögött a sötét középkort.

Az inkriminált videó még 2013-ban készült, és a Have you seen ELI címet viseli. A klipet az ELI, vagyis az Extreme Light Infrastucture elnevezésű, Mourou vezette tudományos projekt népszerűsítésére forgatták. Az upbeat reggae alapokra épített dal a lézer jótékony hatásait taglalja: az univerzum felfedezésétől a rák gyógyításáig. Ezzel még aligha akadna bárkinek is problémája, a klip vizuális világával és annak üzenetével azonban úgy tűnik, annál inkább.

A klipben Mourou és kollégája, Jean-Paul Chambaret a laborban táncikálnak, és itt kezdődik a probléma: egy rakás fiatal lány veszi őket körül, akik félig áttetsző kabátot viselnek, amely alól előtűnik a fehér alsóruhájuk is. De ezzel még nincs vége, két hölgy kiválik a csoportból, és sztriptízt idéző mozdulatokkal meg is szabadul a kabáttól, mindeközben a férfiak a kritikusok szerint macsó mozdulatokkal jelzik, hogy nincs ellenükre a hölgyek viselkedése.
A most előásott videó komoly botrányt kavart, a projektnek otthont adó francia nemzeti labor, a CNRS máris magyarázkodni kényszerült. Szóvívőjük szerint a klip magán kezdeményezésre készült, és a laborból sokan már az elkészültekor elhatárolódtak tőle, mondván ízléstelen, és nem megfelelően népszerűsíti a tudományt. De a nemzetközi tudós társadalom sem volt boldog a videó láttán.
Mekkora egy idióta, gondoltam, amikor először megláttam a felvételt
– mondta el a Guardian című brit lapnak Christian Rödel jénai tudós. De aztán hozzátette, később személyesen is találkoztak, és akkor egy kedves úriember benyomását keltette Mourou.

Jess Wade, az Imperial College London fizikusa szerint a videó megtestesít mindent, ami rossz a tudományos életben. A professzorok hőskultuszát, a bizarr hatalmi helyzeteket és a szexizmust.
Eddig még nem találkoztam olyan kutatóval, aki félmeztelen lányok társaságában mászkálna fel és alá a laboratóriumban
– hangsúlyozta Wade.

Mourou és Chambaret egyelőre nem kommentálták a felháborodott kritikákat.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás