promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóra válhat A függetlenség napja katasztrófája? 160 millió kilométer távolságból csapódott be valami a Földre, döbbenetes felvétel látott napvilágot
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kísérlet szerencsére jól sikerült.​

Egy több mint 160 millió kilométer magasból érkezett lézersugár csapódott be a Földbe, ám a Függetlenség napja című filmmel ellentétben ez a fénysugár nem az idegenektől érkezett és egyébként teljesen ártalmatlan.

A lézert a NASA  Psyche űrszondája sugározta a Föld felé, amely jelenleg több mint 160 millió kilométerre található bolygónktól. Ez négyszer nagyobb távolság mint amennyire a Hold van bolygónktól. A NASA azt reméli, hogy ez az új technológia egy napon lehetővé teheti a jövőbeli küldetéseken részt vevő űrhajósok számára, hogy akár a Mars messziről is videohívást kezdeményezzenek a Földön.

Ez volt a Deep Space Optical Communications (DSOC) elnevezésű lézerrendszer első tesztje és az első alkalom, hogy lézert használtak adatok küldésére a Holdtól is messzebbről. A NASA azt állítja, hogy az itt tesztelt technológiát egy kommunikációs hálózat kiépítésére kívánja majd használni az űrben, akárcsak a Földön használt száloptikai kábelek hálózatát. 

Trudy Kortes, a NASA technológiai részlegének igazgatója elmondta, hogy ez volt a legfontosabb mérföldkő az új technológia életében, ami igencsak jól sikerült. A szakember kiemelte, hogy ez a teszt megnyitotta az utat a

magasabb adatsebességű kommunikáció számára, amely képes lesz tudományos információkat, nagy felbontású képeket és streaming videókat küldeni az emberiség számára, ami elképesztő lehetőségeket nyit majd meg a számukra

A jelenlegi műholdak még rádiójeleket használnak a kommunikációra, a parancsok fogadására és az adatok visszaküldésére a vezérlőknek. A lézerek segítségével azonban az elektromágneses sugárzás képes lesz fénysebességgel áthaladni a tér vákumán. A különbség az, hogy mivel az infravörös fény egy magasabb frekvenciájú hullám, a NASA új lézeres kommunikációs rendszere több információt lesz majd képes továbbítani másodpercenként. 

Ha a NASA sikeresen bevezeti az új technológiát, hamarosan minden eddiginél többet tudhatunk majd meg naprendszerünk titkairól. A Daily Mail egy lenyűgöző videót is közzétett a kísérletről. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás