promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Termékenységi kutatások zajlanak az űrben, ilyet eddig csak a filmekben láthattál: évtizedes problémát oldottak meg kutatók a nemzetközi űrállomáson
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új kísérlet akár az űr meghódításának kulcsa is lehet.

Ahhoz, hogy az emberiség terjeszkedni tudjon az űrben, tudnunk kell, hogyan fog az utódnemzés és a terhesség megtörténni a mikrogravitációban. Jelenleg még nem tudjuk, hogy ilyen körülmények között a dolgok hogyan kéne biztonságosan csinálni .

Az új kutatások azonban lassan ígéretes eredményeket értek el a témával kapcsolatban - a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) nemrégiben végzett kísérlet azt mutatja, hogy az embriók káros hatások nélkül növekedhetnek a mikrogravitációban.

A szóban forgó embriók egerek voltak, és 2021 augusztusában kerültek az ISS-re fagyasztott megtermékenyített sejtek formájában. Az ISS-en felolvasztották őket, és egy speciális berendezésben testhőmérsékleten tartották őket.

Négy nap alatt a zigóták növekedtek és fejlődtek, és blasztocisztákká, azaz olyan sejtek összességévé váltak, amelyekből normális esetben magzat és méhlepény alakulna ki.

Volt egy kontrollminta az űrállomás fedélzetén, amelyet egy centrifugába helyeztek, hogy szimulálják a Földhöz hasonló mesterséges gravitációt, valamint egy kontrollminta a Földön. A fejlődési szakaszok mindhárom felállásban azonosak voltak, de a túlélési arányok jelentősen alacsonyabbak voltak az űrben, mint a Földön.

Korábban a kutatók egereken is kimutatták, hogy az űrutazás nem befolyásolja a hím egerek termékenységét, illetve a Földre visszatérve nemzett utódaik egészségét. Ez az új munka az első, amely kimutatta, hogy az emlősök embriói egészségesen fejlődhetnek a mikrogravitációban.

"A mikrogravitációs körülmények között tenyésztett embriók blasztocisztákká fejlődtek, normál sejtszámmal, belső sejttömeggel, trophektoderma és génexpressziós profilokkal, hasonlóan a Nemzetközi Űrállomáson mesterséges 1 G kontroll alatt és földi 1 G kontroll alatt tenyésztett embriókhoz, ami egyértelműen bizonyította, hogy a gravitációnak nincs jelentős hatása az emlős embriók blasztocisztaképződésére és kezdeti differenciálódására" - írják a kutatók a tanulmányban.

Az eredmények érdekesnek tűnnek, de a blasztociszta stádiumból az életképes terhességig sok mindennek kell megtörténnie.. A blasztociszta stádium a beágyazódás előtt van - az emberi testben ez a megtermékenyítés után legfeljebb három héttel következik be.

Egy űrsiklóval végzett kísérletben vemhes egereket több napig tartották mikrogravitációban, és ez néhány utódnál számos egészségügyi komplikációhoz vezetett - de megmutatta, hogy nem lehetetlen, hogy egészséges egérkölykök szülessenek, akik részben az űrben fejlődtek.

Az űrhajósok sokat mozognak, hogy kivédjék azokat a hatásokat, amelyeket a gravitáció hiánya gyakorol a csontjaikra és az izmaikra, de még a legaktívabb terhes űrhajós sem tudja átadni ezeket az előnyöket a magzatnak. Még sok munkára van szükség ahhoz, hogy megértsük, milyen lehet a magzati fejlődés az űrben; a csapat további vizsgálatokat szeretne végezni ezen a területen, és megvizsgálni, hogy az űrben kifejlődött blasztocisztákat beültethetnék-e a Földön is.

forrás:iScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás