promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zavarba jöttek a tudósok: arcpirító szoborra bukkantak régészek Törökország területén, újra írhatja a történelmet a felfedezés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztően zavarba ejtő szoborra bukkantak egy régészeti ásatás során Törökországban. Őseink bizony nem nagyon voltak szégyenlősek.

Nemrégiben Törökországban történt egy igazán különleges és meglepő felfedezés. Egy lenyűgöző szobor került elő, ami egy olyan férfit ábrázol, aki mindkét kezével a nemi szervét fogja. Ez a hatalmas, 2,3 méter magas alkotás különlegesnek számít, hiszen a Karahan Tepe területén található, ami 6000 évvel korábban épült.

De ezzel még nincs vége a történetnek. Korábban már találtak egy hasonló stílusú pajzán szobrot Délkelet-Törökországban, amit az Urfa Man-nek neveztek el, és azt hitték róla, hogy a 'legidősebb természetes méretű emberi szobor.

Az Urfa Man 10 300 éves, de a Karahan Tepe-n talált szobor ennél is sokkal régebbi, közel kr.e. 9400-ra datálódik. Vagyis valószínűleg ez a szobor a legrégebbi emberi szobrok történetében.

De ez még nem minden. A közeli ásatások során egy madárszobor is napvilágot látott, aminek csőre, szemei és szárnyai vannak, és a török régészek szerint egy sasra hasonlít. Korábban már találtak állatszobrokat a területen, például pónilovat, rovarokat, madarakat, nyulat és gazellát. Mindez a Karahan Tepe közelében található, a törökországi Şanlıurfa tartományban, az UNESCO világörökségi helyszínen, a Göbekli Tepe mellett. A Göbekli Tepe a világtörténelem legrégebbi ismert mesolitikus temploma, aminek történelme kr. e. 9600-ra nyúlik vissza és gyakran "a történelem nulla pontjának" nevezik. Tehát ezek a felfedezések további érdekességeket tartogatnak, ami nagyban fogja befolyásolni a régészeti kutatásokat.

Az ásatások és felfedezések 2019-ben kezdődtek mind a Göbekli Tepe-n, mind a Karahan Tepe-n, bár a régészek már közel 30 éve ismerik ezeket a helyeket. Kétségtelenül izgalmas információk derülnek ki azokról az ősi helyszínekről, melyekről Hugh Newman új könyve, a "Göbekli Tepe és Karahan Tepe: A világ első megalitjai" -ról is szól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás