promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy férfi pincét akart ásni, de meglepetésére egy egész város talált a föld alatt
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Találékony az ember. Megjavít, toldoz-foldoz ezt azt. Viszont ezzel a törökországi férfival elképesztő dolog történt saját otthonában. Pedig semmi másra nem vágyott, csak egy kicsit nagyobb otthonra.

Megdöbbentő dolog történt a törökországi Derinkuyu nevű faluban egy fickó, lakásátalakítást tervezett, ezért kalapáccsal nekiesett egy pincefalnak. Ezek után nagy meglepetés érte, mert nagyobb házátalakítást kapott, mint amire számított. A fal mögött ugyanis egy alagutat fedezett fel. Ahogy tovább haladt további alagutak következtek, amelyek végül rengeteg termet és kamrát kötöttek össze. Egy hatalmas földalatti építményről volt szó, amelyet a végzetes kalapácsütés előtt a lakói elhagytak.

Az férfi egy gigantikus földalatti várost fedezett fel, amely akár 18 emelet magas, 76 méter mély, és elég nagy ahhoz, hogy 20 000 embernek adjon otthont.

Ki építette és miért? Ki hagyta el, mikor és miért? A válaszok egy része a történelemből és a geológiából származik.

Kappadókia területe hihetetlenül sziklás. Derinkuyu Kappadóciában található, a törökországi belföldön fekvő, fantasztikusan sziklás domborzatáról és számos "tündérkéményéről" híres területen. A bennszülöttek évezredek óta a szél és az eső hatására a puha kőzetbe saját lyukakat építettek földalatti lakóhelyeknek, raktáraknak, templomoknak és menedékhelyeknek.

Kappadókiában több száz földalatti ház található, amelyek közül nagyjából 40 legalább kétszintes. Egyik sem olyan nagy vagy ismert, mint Derinkuyu.

A történelmi feljegyzésekben nem sok egyértelmű információ található Derinkuyu eredetéről. A komplexum legrégebbi részét i. e. 2000 körül áshatták ki a hettiták, akik akkoriban uralták a területet. Egyesek azt állítják, hogy a várost a Kr. u. századok elején a helyi keresztények építették. Bárkik is voltak, ezt nagyon ügyesen csinálták. Bár a barlangbeomlás jelentős kockázatot jelent, a puha szikla miatt az alagútépítés nagyon egyszerű. Ezért jelentős támpillérekre van szükség. Derinkuyuban még soha egyetlen padló sem omlott be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás