promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs felfedezés Egyiptomban: titokzatos elsüllyedt várost találtak
Borítókép:  profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas felfedezésre bukkantak régészek az egyiptomi partoknál. Egy elsüllyedt város kincseit hozták felszínre. Újabb atlantiszi legenda van születőben?

Archeológusok új kincseket fedeztek fel a Heracleion nevű 'elveszett' egyiptomi városban, amely több mint 1000 évvel ezelőtt tűnt el a Földközi-tengerben. A francia tengeri régész, Franck Goddio által megosztott értékes új leletek közé tartozik arany ékszer, ezüst edények és egy furcsa, kacsa alakú öntőeszköz. Emellett egy Djed is előkerült, ami egy Egyiptomi hieroglifákban szereplő oszlopszerű jelkép, amely kék lapis-lazuli kőből készült.

A régészek emellett egy titokzatos kerámia kezet is találtak  a földben.

Heracleion évszázadokig volt Egyiptom legnagyobb kikötője a Földközi-tengeren. Goddio, aki eredetileg 2000-ben fedezte fel Heracleion-t, értékesnek gondolja az új leleteket . Szerinte Heracleion az i.e. 8. század körül alapították, és Egyiptom kötelező belépési pontja lett az összes görögországi hajó számára. Azonban Heracleion 'különböző természeti katasztrófákat' élt át, valószínűleg földrengéseket és szökőárakat, mielőtt teljesen a Földközi-tenger mélységébe süllyedt. A kikötőváros romjai jelenleg a tenger alatt találhatók, körülbelül 7 km-re egyiptomi parttól.

 A legutóbbi ásatás, amelyet idén júliusban végeztek, a Heracleion déli csatornáját fedte le, ahol egy nagy Amun istennek szentelt templom maradványait találták. A templom kőtömbjei az i.e. 2. század közepére datált, - kb. 1000 évvel azelőtt, mielőtt az egész város elmerült volna. A templom helyszínén találtak ezüst rituális eszközöket, arany ékszereket és törékeny alabástrom tartályokat, valószínűleg parfümök számára.

A két rituális tál, amelyeket  az isteneknek bemutatott áldozatoknak készítettek, ezüstből készültek, amiket az ókori Egyiptomban rendkívül értékesnek tartottak.

Egy gyönyörű Djed pedig az féldrágakövekből készült, melyet hosszú ideje intenzív kék színe miatt hatalmas felfedezésnek számít. Az ásatássok tovább zajlanak, mi pedig érdekfeszítve várjuk az újabb leleteket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás