promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egész család egészsége múlhat ezen a figyelmetlenségen: rémálommá válhat egy egyszerű vacsora is, ha ezt elszúrod
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Életmentő konyhai tippek, most nagyon ajánlott, hog megfogadd a tudósok tanácsait a saját konyhádban is.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 2,4 millió ember kap ételmérgezést - többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt. A legtöbb ember kezelés nélkül néhány napon belül felépül, de nem mindenki ilyen szerencsés. A mikrobiológusok valószínűleg a legtöbb embernél jobban tisztában vannak az élelmiszerfertőzések kockázatával, ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk pár dolgot, amire az étkezésnél figyelnek.

Ritkán esznek a szabadban - legyen szó piknikről vagy grillezésről - mivel az ételmérgezés kockázata megnő, ha az ételt a szabadban fogyasztják. Az ételek fogyasztása közben a kezünk tisztán tartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne betegedjünk meg, de vajon milyen gyakran találunk folyó meleg vizet és szappant egy parkban vagy a tengerparton? Használhatunk alkoholos kézzseléket de ezek sem pusztítanak el minden baktériumot. Emellett az ételek általában vonzzák a repülő és csúszó-mászó élőlények, például legyek, darazsak és hangyák sokaságát, amelyek mind átvihetik a baktériumokat, köztük az E. coli, a szalmonella és a lisztéria kórokozóit az ételre.

Beltérben az élelmiszerek ki vannak téve a rovarok, a por és mindenekelőtt az emberek általi szennyeződésnek. Az ételmérgezés ezért elkerülhetetlen kockázatot jelent, ha egy büfében étkezünk.

A szennyeződés a büfé látogatóinak az ételekhez való érintkezéséből származik, és a büfékre a baktériumokat az ételek közelében tüsszögő vagy köhögő emberek is rápermetezhetik. Még a beltérben is számolni kell a fedetlen ételekre telepedő rovarok, például legyek vagy darazsak általi fertőzéssel. A baktériumokban, gombákban és vírusokban gazdag levegőből is lerakódhatnak baktériumok.

Van egy kétórás vendéglátóipari szabály: a romlandó ételek két órán belül veszélyessé válnak, ha nem tartják lefedve és hűtve. A probléma az, hogy a büféket általában már az érkezés előtt megterítik, így nehéz megmondani, hogy a főtt húsokból, tenger gyümölcseiből, salátákból, desszertekből és étvágygerjesztően elrendezett gyümölcsökből és zöldségekből álló tálak több mint két órája állnak-e már, mire az étkezéshez érünk.

A meleg büféknél, például a szállodákban felszolgált reggeliknél általában kerülni kell a langyos ételeket, mivel az ételmérgezést okozó baktériumok gyorsan elszaporodnak, ha az ételeket 60 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tartják. A meleg ételeket forrón, azaz legalább 60°C-os hőmérsékleten kell felszolgálni.

A főzési gyakorlat terén szintén vannak irányelvei a mikrobiológusoknak. A romlandó élelmiszerek esetében rendszeresen ellenőrizzük a fogyaszthatósági időt, és ha még nem járt le, de az élelmiszercsomagolás feldagadtnak tűnik, vagy ha felbontva az étel a várttól eltérő szagú vagy kinézetű, akkor ki kell dobni, mert lehet, hogy fertőzött. Ugyanazt a vágódeszkát nem szabad használni nyers és főtt ételekhez, és az ételek kezelése előtt és után kötelező a kézmosás.

Rizst sem szoktak újramelegíteni,a nyers rizs ugyanis a Bacillus cereus, egy ételmérgező csíra spóráit tartalmazhatja. Bár a Bacillus sejtjei a főzés során elpusztulnak, a spórák túlélnek. Ha a rizst hagyjuk kihűlni és szobahőmérsékleten állni, a spórák baktériumokká fejlődnek, amelyek száma gyorsan növekszik, mivel a rizs szobahőmérsékleten jó baktérium tenyészközeg.

Ezen elvek betartásával mi is hozzájárulhatunk, hogy biztonságosabb legyen az étkezés, és elkerüljük az ételmérgezést. Hazánkban is sok eset történik évente, de nehány higiéniai szabály komolyan vételével az ilyen típusú fertőzések száma jelentősen csökkenthető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás