promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült a férfiak halálos napjának titkára, a tudomány rántotta le a leplet róla
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az erősebbik nem közel sem mindig annyira erős. Akad egy nap például, amelyik úgy tűnik, sokkal veszélyesebb számukra.

Ha valaha is kerested a megfelelő indokot arra, hogy kihagyhasd a hét első munkanapját, most talán rátaláltunk. Egy friss, Írországban végzett kutatás rámutatott arra, hogy a legveszélyesebb szívinfarktusok gyakorisága hétfőn a legmagasabb. Bár sokan sejtették már korábban is, hogy ez a hét legkritikusabb napja, a kapott adatok némi meglepetést mégiscsak tartogattak számunkra: úgy tűnik, hogy a vasárnapok is elég jelentős szerepet kaptak ezekben a szomorú statisztikákban. Talán már a munkába való visszatérés gondolata is önmagában elegendő ahhoz, hogy egészségügyi kockázatot jelenthessen.

A Brit Kardiológiai Társaság éves konferenciáján a résztvevők megismerhették azokat az aggasztó adatokat, amelyek alapján Írországban és Észak-Írországban több mint 10 000 ST-Elevation Myocardial Infarction (STEMI) miatt került sor kórházi felvételre, és ezek közül a legtöbb eset hétfőn történt. Ez lényegében a szívinfarktus egyik különösen veszélyes változata. A kutatás alapját képező adatok 2013 és 2018 között születtek.

A tanulmány eredményeit a konferencia előtt mutatták be, így még nem állnak rendelkezésre részletes információk. Azonban a tanulmány vezetője, Dr. Jack Laffan, nyilatkozata szerint a következőket állapították meg:

"Egyértelmű statisztikai összefüggést találtunk a munkahét kezdete és a STEMI gyakorisága között. (…) Ennek az összefüggésnek a gyanúja korábban is felmerült már a szakma képviselőiben, azonban további vizsgálatokat tartottunk szükségesnek. Valószínűleg több tényező együttesen a felelős ezért, azonban az előző kutatások alapján feltételezhető, hogy az emberi szervezet belső cirkadián ritmusa (vagyis biológiai órája) fontos szerepet tölthet be."

Ahogy Laffan megjegyezte, a hétfői lehangoltság veszélyeiről korábban is hallhattunk, de hogy pontosan milyen típusú kapcsolat áll fenn, az még bizonytalan. Ha pusztán a munkahelyi stressz lenne a probléma, akkor a többi munkanapnak is ugyanolyan veszélyesnek kellene lennie. Elképzelhető, hogy a jelenség összefügg azzal is, hogy minden évben több szívrohamot regisztrálnak a nyári időszámítás bevezetésekor.

A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a pszichológiai tényezőknek nagyon komoly szerepe van a sok esetben halálos állapot kialakulásában. Bármi is legyen a kapcsolat pontos jellege, nagyon fontos, hogy sikerüljön többet megtudni róla, hiszen az Egyesült Királyságban minden ötödik percben kórházba szállítanak valakit életveszélyes szívroham miatt, így az okok feltárása kiemelt jelentőséggel bír az egészségügyi szakma és az ellátórendszer számára.

Nilesh Samani, a szív- és érrendszeri kutatásokkal foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a British Heart Foundation professzora is megerősítette az elmondottakat. Úgy véli, hogy a jelenség jobb megértése segíthet abban, hogy a jövőben több életet tudjanak megmenteni az orvosok. Egy dolog mindenesetre biztos, a sok munkahelyi vezető által imádott és gyakran hangoztatott mondás, miszerint a „kemény munka még senki sem ölt meg” igencsak komoly csúsztatásnak tűnik és erre őket sem árt figyelmeztetni néhanapján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás