promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettenetes fertőzést mutattak ki egy férfiban: gyilkos járvány várhat ránk?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A horrorfilmekbe illő kórokozótól vajon Magyarországon is félnünk kell?

Aligha van olyan ember a földön, aki ne tartana valamelyest a fertőzésektől. A levegőben, vagy a tárgyakon szabadszemmel láthatatlanul megbújó parányi kórokozók amilyen kicsik, éppen annyira veszélyesek is. Az emberi történelemben már számos példa bizonyította, hogy ezektől az apró gyilkosoktól nem vagyunk védettek és hiába a tudományos fejlődés, még manapság is számtalan veszély leselkedik ránk.

A világszerte milliók haláláért felelős Covid járvány világított rá arra, hogy nem szabad hamis ábrándokba ringatnunk magunkat, nem csak a középkor emberét sújtották a veszélyes kórságok, hanem mi is könnyen áldozattá válhatunk. A korábban példátlan nemzetközi összefogás és a gyógyszeripar által diktált villámgyors oltóanyag fejlesztésnek hála mára sikerült túljutnunk a baj javarészén, de ha nem vigyázunk és vagyunk kellően felkészültek, könnyen ránk törheti az ajtót a következő világjárvány, ami talán még rosszabb is lehet az előzőnél.

Indiában a Vice beszámolója alapján a közelmúltban olyan felfedezést tettek, ami még a sokat tapasztalt kutatókat is megdöbbentette. Egy Chondrostereum purpureum, vagyis lilás réteggomba nevű fertőzést mutattak ki egy súlyos tüneteket produkáló férfiban. Ez a gombafaj eddigi ismereteink szerint kizárólag növényeket támadott meg, azok leveleit ezüstös színűvé változtatva, majd elpusztítva őket.

A 61 éves indiai férfi mikológus, azaz gombatannal foglalkozó kutató, aki súlyos, influenzaszerű tünetekkel került orvoshoz. Fáradtság, köhögés, torokgyulladás és nyelési problémák gyötörték, az orvosok pedig kezdetben tanácstalanul álltak az eset előtt. A nyakáról készült CT vizsgálat eredményei mutatták meg, hogy egy komoly tályog keletkezett a torkában. Mintát vettek belőle és elküldték a WHO gombákat tanulmányozó kutatóközpontjához, ahol megállapították, hogy a lilás réteggomba okozza a páciens tüneteit.

Aggasztó, hogy egy eddig kizárólag növényeket megbetegítő faj az emberre is át tudott terjedni és komoly kérdéseket vet fel. Attól még szerencsére messze vagyunk, hogy a The Last of Us című apokaliptikus sorozat gombáktól zombivá váló embereinek világában találjuk magunkat, de jobb komolyan venni a veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg 19, az emberi egészséget fenyegető gombafertőzést tart számon, amelyek közül négyet „kritikusan fontos kórokozóként” kezelnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás