promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A módszer, ami új korszakot nyithat az orvostudomány területén
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Habár az átlag magyar ember néha úgy érezheti, hogy nemhogy a 21. századba léptünk volna be, de még a 20. század végére sem sikerült megérkeznünk sok szempontból. Ez bőven elmondható akár az ország kórház- és egészségügyi helyzetéről.

Azonban próbáljunk meg bizakodóak lenni, és tekintsünk mi is a jövő felé, úgy ahogy teszik ezt mások, az orvostechnológiában nálunknál fejlettebb országokban, ahol ma már olyan gyógyítási módszerekkel és technikákkal is találkozhatunk, melyek bőven meghaladják korukat.

Ismételten egy olyan korszak kezd körvonalazódni szemünk láttára, jelen esetben az orvostudomány terén, melyet annak idején még a '80-'90-es évek scifi filmjeiben láthattunk. Ez pediglen a nanorobotokkal történő gyógyítás.

Alapjában véve nem egy új keletű a találmány, hallhattunk már évekkel ezelőtt is a nanotechnológiában végzett sikeres kutatásokról. Azonban az utóbbi időben rengeteget fejlődött a nanorobotok felhasználási lehetősége az orvostudomány területén, és egyre több országban vetik be az apróbbnál is apróbb méretű robotokat a gyógyászatban.

Gyógyító nanorobotoké a jövő kép2

Most a kínai tudósok fejlesztették tovább a nanorobotok irányításának azon módszerét, miszerint a rajban történő mozgásuk az emberi testen belül sokkal egyszerűbbé és pontosabbá válhat a közeljövőben. A kutatás eredményeit Zhang Li, a Gépészeti és Automatika-mérnöki tanszék professzora jelentette be.

A kutatók a madarak és a halak rajban történő mozgását vizsgálták hónapokon keresztül, és azt lemodellezve alkották meg a nanorobotok gyors és összehangolt haladását az emberi szervezetben, melynek irányításához Zhang csapata a mágneses mezőt használja.

Gyógyító nanorobotoké a jövő kép3

A nanorobotok, felhasználva a mágneses nanorészecskék millióit, képesek megváltoztatni a saját formájukat és méretüket attól függően, hogy milyen környezettel lépnek kölcsönhatásba. Képesek állítólag a méretüket megnövelni vagy éppen összezsugorítani, de ha szükséges, akkor kettéosztódni vagy egymással összeolvadni, mindezt mozgás közben is.

Az eljárás elsősorban a sebészeknek nyújt hatalmas segítséget, mert az új technológia által képesek lesznek a nanorobotok irányításával nehezen elérhető, vagy szabad kézzel megközelíthetetlen helyeket is elérni. Ezenkívül célzott gyógyszerbevitelre is kiválóan alkalmas ez az eljárás, illetve sokat segíthet majd a rákterápiás kezeléseknél, de a szemműtéteknél szintén alkalmazható lesz.

Gyógyító nanorobotoké a jövő kép4
A nano-robotrajok aszerint programozhatóak, hogy segítségükre legyenek a sebészeknek olyan összetett feladatok elvégzésében, mint például nagyon keskeny helyeken áthaladni az emberi testben
– nyilatkozta Zhang.

A kutatók folytatják a munkát, és az orvosi egyetem bevonásával tovább vizsgálják a nanorobotokban rejlő egyéb, még kiaknázatlan lehetőségeket az orvosi felhasználás terén.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás