promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van élet a halál után? A tudósok végre valóban meg akarják válaszolni a rejtélyt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudományt régebben nem érdekelte annyira a halál utáni élet kérdése.

Egyáltalán nem tabu téma az, hogy van-e valami a halálunk után, de a tudomány még nem igazán szeret állást foglalni a kérdésben. Sokan azt hiszik újjászületünk, a mennyországba kerülünk, vagy éppen a pokolba. Persze akadnak szeptikusok, akik szerint egyszerűen nem történik semmi.

Az idén elhunyt Vágó István például a Szkeptikus Társaság alapítója volt. Amikor az édesapját kétszer is visszahozták az életbe, ki is faggatta, hogy volt-e halálközeli élménye, de azt válaszolta, hogy nem, egyszerűen nem emlékezett semmire, ami az újraélesztésénél történt. Vágó Istvánt ez a dolog csak megerősítette abban, hogy nem vár ránk semmi a halálunk után.

Vágó István azt is hozzátette, hogy inkább annak van értelme, hogy ezt a ránk szabott kicsi időt, próbáljuk kellemesen, békében, barátságban eltölteni.

Az újraélesztés és az orvosi ellátás fejlődésének köszönhetően egyre több ember él meg halálközeli élményt, amikor a szív- és légzésműködés leáll, de az agy még nem károsodik visszafordíthatatlanul. Ezek az emberek gyakran számolnak be arról, hogy fokozódott tudatosságot, emlékeket, érzelmeket és transzcendens tapasztalatokat éltek át a halál határán.

A halálközeli élményeket sokáig nem vette komolyan a tudomány, és hallucinációnak vagy illúziónak tartotta őket. Azonban egyre több kutatás foglalkozik ezzel a jelenséggel, és próbálja megmagyarázni, hogy mi történik az agyban és a tudatban ilyenkor.

A halálközeli élmények során gamma aktivitás, valamint elektromos tüskék mutathatók ki. Ezek a jelek az EEG vizsgálatok során a tudatállapot fokozódására utalnak. A mérések alátámasztják annak a több millió embernek a beszámolóját, akik erősödő tudatállapotról és éberségről beszélnek.

A kutatások szerint a halálközeli élmények átformálják a személyiséget, és általában hosszan tartó, pozitív pszichológiai változásokat okoznak. Az érintettek kevésbé félnek a haláltól, többet törődnek másokkal és az élet értelmével, kevésbé anyagiasak és konfliktuskerülők lesznek. Sokan úgy érzik, hogy kapcsolatba kerültek egy magasabb rendű erővel, ami megerősítette vagy megváltoztatta hitüket.

A New York-i, a londoni King’s College vagy a Harvard, közzétették az első olyan konszenzusos nyilatkozatot, amely az ilyen élmények tanulmányozására vonatkozó iránymutatásokat tartalmazza, de még mindig több kérdést vet fel az egész, mint amennyi választ ad. Abban viszont a tudósok is egyetértenek, hogy a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell, és érdemes is.

A halál utáni élet létezésére nincs egyértelmű tudományos bizonyíték, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet. A halálközeli élmények tanulmányozása segíthet jobban megérteni az emberi tudat működését és határait, valamint felveti annak lehetőségét, hogy a tudat nem függ teljesen az agytól. A halál utáni élet kérdése azonban továbbra is a hit és a remény területe marad, és később kiderül, a tudomány milyen válaszokkal tud szolgálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás