promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A halál korongja a pokolba vezette a tudósokat Amerikában, elképesztő felvételek készültek a helyszínről
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szakértők elképesztő dolgot emelték ki a föld mélyéből.

Azonnal felkapjuk a fejünket, ha valamilyen nagy felfedezés érkezik a dél- és közép-amerikai nagy kultúrák, Egyiptom vagy éppen a Stonehenge háza tájáról, hiszen ezek azok a tudományos topikok, amelyek óriási népszerűségre tartanak számot manapság is. Teotihuacan romvárosában korábban elképesztően félelmetes dolgot találtak a föld alatt, amely a tudományos világba is olyan misztikus néven került be, mint a Halál korongja. A név máris egy Indiana Jones-filmért kiáltana, és bizony tényleg olyan izgalmas felfedezésről van szó, amely el tudna vinni egy ilyen mozit a hátán.

Teotihuacant kevesen ismerik így névről, pedig bizony elképesztő felfedezések színhelye Mexikóban, a romvárosban a gigantikus Nappiramis mellett olyan, a régi őslakosok kultúráját nagyon jól bemutató dolgot is felfedeztek, mint például a Holtak útja, vagy éppen olyan színes felfestmények maradtak fent, amelyek nagyon nagy ritkaságok a mezoamerikai kultúrákban. A város kolumbusz érkezése előtt a legnagyobb település volt Közép-Amerikában, fénykorában több mint 200 ezer ember is élt itt.

A Nappiramis 63 méter magasságával az új világ második legnagyobb gúla alakú építménye Cholula után.

A Halál korongját egy nagyobb, az alvilágot imitáló alagútrendszer egyik pontján találták meg rengeteg más relikvia társaságában a Nap piramisának előterében. A korongot napsugarak hálózzák be, középen pedig egy nagyon fura és félelmetes koponya látható, amelynek a nyelve ki van öltve. A koponya körötti glória a Napot ábrázolja, míg a szakértők szerint a nyelvét öltögető koponya utalhat az emberáldozatokra vagy éppen magára Mictlantecuhtlire, a halálistenre. A tudósok szerint az is megeshet, hogy a Halál korongjánek elhelyezése összefügg a piramis építkezése során gyakorolt emberáldozatokkal is, amelyeknek a célja az istenek megnyugtatása lehetett.

Így nézett ki Teotihuacan:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás