promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg vegán volt Drakula? Hátborzongató, amit a kutatók kiderítettek a véreskezű havasalföldi fejedelemről
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legendákból ismeretes Drakula egy új kutatásban már nem is annyira félelmetes, könnyen lehet ugyanis, hogy a vegán étrendet részesítette előnyben.

Az ACS Analytical Chemistry folyóiratban jelent meg az a legújabb kutatásról írt tanulmány, mely szerint a legendákból ismert vámpírok nem feltétlenül emberáldozatokat halmoztak maguk után, hanem könnyen lehet, hogy egy akkor még ismeretlen betegség súlytotta őket. A szóban forgó kutatócsoport pedig elképzelhető, hogy megfejtette a nagy rejtélyt és a Bram Stoker Drakuláját megtestesítő alak simán lehetett vegán vagy vegetáriánus.

Annyi azért bizonyos, hogy az 1400-as évek kellős közepén a Nagyszeben városában élt uralkodó Vlad valóban egy véreskezű vezető volt és több, mint 80.000 kegyetlen és brutális halálesetért felelős, aki elrettentésképpen, valamint ereje fitogtatásaként olykor megkóstolta áldozatai vérét.

Azonban miután kutatók megvizsgálták Vlad maradványait, 100 olyan peptidet azonosítottak, amelyek minden bizonnyal emberi eredetűek, a többi 400 biztosan nem. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben az állati fehérjék teljes hiányossága mutatkozik meg, tehát egyértelmű következtetést lehet levonni, hogy a véreskezű uralkodó nem fogyasztott húst.

Sokkal érdekesebb továbbá az a tény is, hogy további vizsgálatok a ciliopathia betegségét mutatták ki, ami egyfajta genetikai rendellenesség, ami a retinabetegség gyulladására irányul. Ez a betegség sok esetben a szem bevérzését okozza, pontosabban a könnycsatornában fordul elő, amit az akkori ember a vért könnyező emberek eseteiben vélte felfedezni. Ezt a folyamatot egyébként a stigmákat átélő személyek is produkálják, amikor is Jézus sebei jelennek meg rajtuk, bár az teljes mértékben fokozott pszichózis során materializálódik az emberi testen és orvosilag is alátámasztható.

A kutatást alátámasztva sokkal inkább kjelenthető, hogy ha vámpírok léteztek is, sokkal kevesebb velük kapcsolatban a kézzel fogható tény, mint jelenleg Vlad esetében, ráadásul a vega vámpír újabb szintre emeli a a misztikumok kedvelőinek kutatási kedvét. Mindezt egy utolsó érvvel is alátámasztva: abban az időben nem volt könnyű húshoz jutni, ami még egy plusz rovátka a vega vámpír oldalán.

(Forrás: IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás