promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltárult a nagy Drakula rejtély, a legenda hamisnak bizonyult, egy súlyos félreértés szülte az egészet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Itt a bizonyíték, hogy a jól csengő Drakula-legenda nem igaz.

Drakula gróffal kapcsolatban nagyon sok legenda, szóbeszéd kering - nemcsak a valós, történelmi személyről, de a horrorfilmekben is gyakran felbukkanó vámpírról egyaránt. Drakulát számos színész játszotta már a filmvásznon, köztük a leghíresebb a Lugosi Béla-féle változat, amiből Nicolas Cage is sokat merített a Renfield című produkcióhoz; de ugyancsak belebújt a vérszívó gróf szerepébe többek között Christopher Lee, Gary Oldman, Luke Evans, Morgan Freeman (The Electric Company), Gerard Butler (Drakula 2000), Adam Sandler (ő szinkronizálta Drakulát a Hotel Transylvania animációs filmsorozatban), illetve Leslie Nielsen.

Az Emmy-díjra jelölt kanadai-amerikai színész Mel Brooks 1995-ös vígjátékában, a Drakula halott és élvezi-ben játszotta a legendás grófot, ami a Lugosi Béla-féle feldolgozás, valamint az 1992-es Drakula paródiájának készült - tulajdonképpen ugyanazt a történetet követi, mint az alapművek, csak humoros formában. Ugyan nem Mel Brooks legsikeresebb filmjéről beszélhetünk, hiszen hatalmas anyagi bukás volt, és az értékelése is borzalmasan alacsonyan áll, mégis sokan szeretik a mai napig.

Magyarországon külön legenda terjedt el a filmmel kapcsolatban arról a jelenetről, amiben Leslie Nielsen csárdás táncot jár. Valaki ugyanis azt állította, hogy eredeti nyelven a színész magyarul mond valamit a táncpartnerének, de a pocsék kiejtés miatt nem értette, hogy mit. Több se kellett a hazai rajongóknak, ráfeküdtek a témára, és próbálták megfejteni, mit is mondhat Leslie Nielsen. Végül egyetlen épkézláb tipp érkezett, és azóta is az az egyetlen elfogadott megoldása a rejtélynek; ezt a Magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben nevű Wikipédia-oldalon is megtalálhatjuk, az alábbiak szerint:

Az eredeti angol nyelvű változatban Drakula talán azt mondja magyarul csaknem érthetetlen akcentussal:

Drakula: Mert rég (?) te vén Kovács! Play the Csárdás!

(Magyar szinkron szerint: „Mutassunk nekik még valamit, jó? Maestro! Csárdást!)”

Karmester: Csárdás!

Filmes újságírónk megnézte a szóban forgó jelenetet, és semmi olyasmit nem talált benne, ami a Wikipédián szerepel, de hogy biztosra menjen, kikereste a film eredeti forgatókönyvében, hogy megtudja, pontosan mi hangzik el a csárdás előtt.

„Let's really give them something to watch. Play the czardas!”

- áll a szkriptben, vagyis a magyar fordítók nem hibáztak a szinkronos verzió készítésénél.

Ez azt jelenti, hogy az egész "Leslie Nielsen magyarul, pocsék akcentussal beszél a Drakula halott és élvezi-ben" legenda egy súlyos félreértés miatt született, de közel 30 év után most végleg bebizonyosodott, hogy alaptalan.

Viszont kétségtelen, hogy Leslie Nielsen parádésan csárdásozik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás