promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az igazi Drakula Magyarországon raboskodott, Mátyás királynak köszönheti az életét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rettegett Vlad Tepes egy visegrádi börtönbe került, de végül sikerült kiszabadulnia.

A világon szinte mindenki ismeri Drakula, a vámpír történetét, hiszen Bram Stoker regényéből rengeteg film és sorozat készült. Többek között olyan ikonikus színészek alakították a vérszívó figurát, mint például Nicolas Cage, Christopher Lee, Gary Oldman vagy a magyar Lugosi Béla – azt viszont nem mindenki tudja, hogy Drakula karakterét egy valódi személy ihlette, akit Vlad Tepesnek hívtak.

Vlad Tepes, vagyis III. Vlad havasalföldi fejedelem 1431-ben született Segesváron, Havasalföld uralkodójaként pedig egészen rettegett volt, ugyanis brutális módszerekkel büntette a népét, illetve a betolakodókat. Állítólag élvezte a kínzást, az egyik kedvence volt a karóbahúzás, rengetegen féltek Karóbahúzó Vladtól és a haragjától. Édesapja a Sárkány-rend lovagja volt, ezért Sárkánynak, azaz Draculnak nevezték őt – Vlad pedig végül Drakula (illetve: Dracula), vagyis a Sárkány fia néven vonult be a történelembe.

1462-ben felmerült a gyanúja annak, hogy III. Vlad havasalföldi fejedelem titokban lepaktált a törökökkel, ezért Mátyás király úgy döntött, hogy börtönbe záratja. Vlad Tepes Visegrádon raboskodott, és állítólag az is közrejátszott ebben, hogy az öccse, Radu félre akarta söpörni őt a hatalomért – de végül Mátyás megkegyelmezett, és elvileg visszarakta Vladot a trónra, ahol már csak rövid ideig ülhetett.

III. Vlad havasalföldi fejedelem 1476-ban meghalt, de máig nem lehet biztosan tudni, hogyan. Egyesek szerint kivégezték őt, míg mások úgy gondolják, hogy csatában veszítette el az életét, de olyan teória is akad, ami szerint katolikus hitre tért és beházasodott a Corvin házba – egyedül az tűnik biztosnak, hogy halála után a feje a törökökhöz került, akik karóba húzva állították ki azt, ezzel is jelezve a diadalukat felette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás