promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfedezték egy 17. századi „vámpír” sírját – horrorisztikus, mit találtak a temetőben a szakértők
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Régen vámpírnak hittek egy lengyel nőt, így a sírjánál mindent megtettek, hogy vissza ne térhessen a temetőből.

Egyiptomban, vagy éppen az ókori görögöknél is voltak már olyan istenek, vagy éppen misztikus lények, amik emberi vérre szomjaztak. Klasszikus értelemben a vámpírokat sírjukból visszatért holtaknak tekintették.

Most egy női „vámpír” csontvázát találták meg egy 17. századi lengyel temetőben. Magát a vámpír kifejezést mi is átvitt értelemben használjuk, és idézőjelbe tettük. A lények a popkultúra részei, de tudományos bizonyíték továbbra sincsen a létezésükre.

Először a Daily Mail számolt be a különleges sírhelyről. A Nicolaus Copernicus Egyetem professzora, Dariusz Polinski vezette a régészeti feltárást. Ide kattintva megtekinthető az a fotó, amin jól látszik, hogy egy sarló van a test nyaka körül.

A nőt valószínűleg vámpírnak, vagy valamilyen misztikus erővel bíró természetfeletti lénynek hitték. A sarló azért volt ott, hogy ha esetleg nő felkel a sírból, akkor az levágja a fejét, vagy legalábbis valamilyen kárt tesz benne.

A Business Insider információ szerint a maradványokat az Ostromecko melletti Pień faluban fedezték fel, és a sírhelynél nem ez az egyetlen misztikus dolog, amit találtak. Az elhunyt nő bal lábának nagylábujja köré háromszög alakú lakatot helyeztek, ami azt jelzi, hogy a nőt eltemetők valóban aggódtak amiatt, hogy vámpírral van dolguk, aki felkelhet a sírból.

Az augusztusban felfedezett maradványokat a tudósok tovább vizsgálják. A Krakkói Egyetem Régészeti Intézetének kutatói eleve megvizsgálják a csontváz DNS-ét is, hogy többet tudjanak meg a nőről.

Matteo Borrini, a liverpooli John Moore Egyetem törvényszéki antropológusa szerint Európában rengeteg babona keringett a halállal kapcsolatban, és nem mindegyik volt köthető a vámpírokhoz. A holttestet itt a sír aljához szögezve találták meg, hogy megakadályozzák a test felemelkedését a sírból, aminek nem feltétlenül van köze a vámpírizmushoz.

Olyan vámpírnak hitt holtesteket is találtak már, amiknek a szíve valóban át volt döfve egy karóval, vagy eleve lefejezték őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás