promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes dolgot láttak a Balaton tetején, a magyarázat elképesztő
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Balaton, a magyar tenger rendkívüli jelenségeket is tartogat a nyaralók számára.

Ugyan lassan vége van már a nyárnak, ám a Balaton mindig tartogat meglepetéseket. Nagyon sok furacsa történet és legenda hálózza be a magyar tengert, sűrű sztorik egész garmadájáról hallhat a történetekre éhező olvasó. Korábban már rengeteg cikkben foglalkoztunk a magyar tengert körüllengő legendákkal, így többek között arról is, hogy egyes történetek szerint a tó fenekén akár második világháborús tankok is lehetnek, illetve egy korai tengeralattjáró roncsa is ott lehet lent a mélyben. De foglalkoztunk azzal is, hogy régen nagyon fura térképek jelentek meg Európában a magyar tengerről,

mivel a korabeli rajzokat bizony rosszul illesztették össze.

És ezek mellett még rengeteg olyan furcsaság van, ami valamiféle természeti jelenséggel magyarázható. Ilyenek például a tóban előforduló szél nélküli viharok is, amelyekkel már több évszázaddal ezelőtti feljegyzések is foglalkoztak, mint különlegesség. Az ég tiszta, szél egyáltalán nincs, és mégis megjelennek váratlanul a tóban a tarajos hullámok, amelyek sokak számára félelmetes látványt nyújthatnak a nagy csendben.

Korábban több magyarázat is született erre, így többek között a mélyben lévő forrásokkal magyarázták ezt, sőt, egyes tudósok azt mondták, hogy ezek a közelítő vihar elektomágnesességének hatására jönnek létre. Ám az igazi magyarázat az 1930-as években született meg, Cholnoky Jenő leírta, hogy a magyar tenger mélység/terület aránya nagyon különbözik haonsló nagyású tavakétól, a legmélyebb pontja is csupán 11 méter, így pedig a tó egyik távolabbi részén felbukkanó szél könnyen okozhat a tó más részein is efféle fodrodózó hullámokat, úgynevezett "vészeket".

És az elsüllyedt balatoni szigetről hallottatok már? Több volt mint sziget a legendák szerint:

(via Tó-Retro.blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás