promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó dolog lapul a Balaton mélyén, sokan még csak nem is tudnak róla, pedig komoly veszélyt jelenthet
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas veszélyt jelent, a legtöbben mégse hallottak róla.

Tombol a nyár, a magyarok többsége pedig hétvégén egyből leruccan a Balatonra fürödni egyet, vagy enni egy drága, de annál finomabb lángost. Ez sokaknál már-már rutinnak nevezhető, bár idén annyit drágultak a belépők, ételek, italok, szállások, hogy van, aki kétszer is meggondolja a Balcsizást – sőt, érdekes módon olyanok is akadnak, akik inkább külföldre mentek, mert úgy jobban jöttek ki anyagilag.

A Balatonnak mindig különleges helye lesz a szívünkben, hiszen egyenesen utánozhatatlan a magyar tenger hangulata, ráadásul rengeteg emlék köti ide az embert már egészen gyerekkortól kezdve. Viszont van valami a közkedvelt, gyönyörű tó mélyén, amiről sokan nem tudnak, pedig érdemes lenne, ugyanis komoly veszélyt jelent, sajnos bármikor tragédia lehet belőle – főleg a déli parton.

Valószínűleg sokan soha életükben nem hallottak még a marásvonalról, ami főleg a Balaton déli partján helyezkedik el – pedig jó lenne tudni róla, ugyanis veszélyes, és elvileg semmi sem jelzi a fürdőzők számára.

A marásvonal egy árokszerű képződmény, ami a parttól pár száz méterre helyezkedik el a Balaton medrében, leginkább a déli parton. Nem jelzi se bója, se tábla, de életveszélyes lehet azok számára, akik mélyebbre merészkednek. A fürdőzők közül sokan úgy gondolják, hogy nyugodtan beljebb sétálhatnak, hiszen a déli parton sekély a tó, de a marásvonal mentén 30-50 méteren belül akár 2 métert is mélyülhet a víz – ez pedig képes akár pánikot is okozni, az pedig fulladáshoz vezethet.

Mivel a Balaton egy élő tó, így folyamatosan változik. A marásvonal mellett az úgynevezett turzások is súlyos veszélyt jelenthetnek. Ezek kiemelkedések, amik a marásvonalból kiszabadult mederanyagokból állnak össze, és egy-egy vihar után akár még helyet is változtathatnak, így kiszámíthatatlan, hol bukkanhatnak fel – senki sem szeretne ilyen kellemetlen meglepetést esetleg egy fejesugrás közben, szóval érdemes mindenképp odafigyelni, és vigyázni magunkra, illetve másokra is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás