promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztette a rendőrség a balatoni fürdőzőket – óriási bajba kerülhet, aki megszegi a szabályt
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Balatonon a fürdőzők nem mindig tartják be a szabályokat, így a rendőrség egy TikTok-videóban is bemutatta, mire kell figyelni.

A nyaralni vágyók boldogak lehetnek, mert visszatért a kánikula, és nagyon úgy néz ki, hogy maradni is fog egy ideig. Ez azt jelenti, hogy a Balatonnál is egészen biztosan nagy lesz a nyüzsgés augusztus végéig.

Persze nem árt figyelni az időjárást. Ahogyan mi is beszámoltunk a cikkünkben, hirtelen a Balatonnál is kialakulhat néhány kellemetlenebb vihar a szombati napon, mivel egy hidegörvény teszi labilissá a légkört.

A Rendőrség most egy TikTok-videóban figyelmeztet mindenkit, hogy a Balatonban nem mindig és nem mindenhol szabad fürdeni, hiszen bizonyos helyzetekben és helyeken veszélyes lehet a vízbe menni. A fürdésre vonatkozó szabályokat a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet határozza meg, amelyet minden fürdőzőnek be kell tartania.

A rendelet szerint a Balatonban április 1-jétől október 31-ig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik, amely figyeli a szélviszonyokat, és különböző fényjelzésekkel tájékoztatja a vízen tartózkodókat. A Balatonon összesen ötvenöt viharjelző lámpa van, amelyek közül négy vízközépi platformon, harmincegy stabil és tizenöt mobil fényjelző pedig a part mentén található. A viharjelzések három fokozatot különböztetnek meg:

Alapfok: ilyenkor nyugodtak lehet, mert nincs jelzés a viharjelző berendezéseken, ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet.

Elsőfokú viharjelzés: a viharjelző berendezés lámpái percenként 45-ször sárga villogó fénnyel villannak fel, ez azt jelenti, hogy a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet.

Másodfokú viharjelzés: a viharjelző berendezés lámpái percenként 90-szer sárga villogó fénnyel villannak fel, ez azt jelenti, hogy már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható.

A Balatonnál a viharjelzési fokozatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából adják ki, amelynek munkatársai folyamatosan figyelik az időjárási adatokat és előrejelzéseket.

Az elsőfokú viharjelzés esetén tilos vízi jármű kísérete nélkül fürdeni vagy vízi sporteszközt használni. Aki már vízen van, annak mihamarabb el kell hagynia azt. A másodfokú viharjelzés esetén tilos a vízen tartózkodás minden formája, beleértve a fürdést, a vízi sporteszközök használatát és a hajózást is. Aki már vízen van, annak azonnal el kell hagynia azt, és biztonságos helyre kell mennie.

Sokan nem tudják, de a Balatonnál tilos fürdeni korlátozott látási viszonyok között is, például ködben, vagy sötétben. Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mély víz határáig.

A hajóutat és hajózási akadályt jelző bójákat is figyelni kell, mert ott sem mehetünk a vízbe. A főszezonban rengeteg embert kell kimenekíteni a Balatonból, akik néha felelőtlenül az életükkel játszanak.

A vízimentők arra is felhívják a figyelmet, hogy hat éven aluli és az úszni nem tudó tizennégy éven aluli gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek a magyar tengerben, és erre fokozattan figyelnek is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás