promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszedelmes vadállat bukkant fel a Balatonnál, ami nem csak az emberre veszélyes
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A veszélyes állatott a Balatonnál engedte szabadon valaki, de ezzel mindenkit veszélybe sodort.

Elképesztő veszélynek tette ki az embereket valaki a magyar tengernél. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelentette be, hogy 7-es főút mentén egy aligátorteknőst találtak. A veszedelmes ragadozót egy ládában tették ki, de ebből könnyedén ki tudott szabadulni.

A rendőrök azért kérték Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatána a segítségét, mert egy elég méretes példányról volt szó. Az aligátorteknős ragadozó állat, amely sokféle zsákmányt elfogyaszt. Táplálékát alkotják halak, rákok, kagylók, csigák, békák, kígyók, madarak, kisebb emlősök és más teknősök is. Az aligátorteknős gyakran csalja be zsákmányát úgy, hogy nyitott szájjal várakozik a víz alatt, miközben a nyelvén lévő csalizószervet mozgatja.

Mivel tényleg veszedelmes ragadozóról van szó, így valaki a balatoni turistákat is veszélybe sodorta.

Az aligátorteknős veszélyes állatfajnak minősül, amelyet legálisan csak állatkertekben vagy engedéllyel rendelkező szakemberek tarthatnak. Az aligátorteknős nem őshonos Magyarországon, de sajnos előfordul, hogy felelőtlen gazdák szabadon engedik a kedvtelésből tartott példányokat, szóval itt is ez történt.

Az állat nagy károkat okozhat a helyi ökoszisztémában, mivel az aligátorteknősnek nincs természetes ragadozója és versenybe léphet az őshonos teknősökkel és más állatokkal. Az aligátorteknős befogása sem egyszerű feladat, mivel erős harapása súlyos sérülést okozhat. Ha valaki aligátorteknőst talál a természetben, értesítse a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot, amely szakszerűen befogja az állatot.

A kezdetben terráriumban tartható teknős jelentős méretűre növekedhet (a most megtalált példány testhossza is eléri a 70 cm-t) és egyre nagyobb fenyegetést jelent a gazdáira nézve, ezért egyre kevésbé szívesen látott tagja a családnak. Ekkor szoktak úgy dönteni a felelőtlen állattartók, hogy szabadon engedik őket.

A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre. Tehát a veszélyes állatot már befogták, így a Balatonon nyaraló turisták már nincsenek veszélyben. Ide kattintva lehet megnézni az állat befogását egy galériában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás