promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jézus is megmerítkezett a Balatonban, lába nyomát azóta Zamárdi egy titkos szeglete rejti
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Balaton mesékkel teli vidéke megannyi legendának adott otthont, most egy Zamárdiban megbújó csodahelyre kalauzollak el titeket.

Zamárdiban, a Kis Erdő szélénél egy kedves erdei túraútvonal mellett áll a Szamárkő nevű szikla, mely egyszerű neve ellenére nagy titkokat rejt.

A szikla első ránézésre nem tűnik különlegesnek, azonban a ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor a kőben egy gyermek és szamár lábnyomát fedezhetjük fel. A szikla a hozzá kapcsolódó legendák ellenére elég újkeletű felfedezés: mindössze 1943-ban találtak rá.

A helyhez kapcsolódó első szóbeszéd (melyet azóta már megcáfoltak, hogy a tihanyi apátság legeltette itt a szamarait, ez azonban több szempontból sem stimmelt: a helyet már jóval korábban is Szamárkő néven említették egy levéltári bejegyzésben, másrészt a hely más tulajdonában volt, így nem legeltethettek rajta állatokat.

A második legenda is sántít, azonban több valóságtartalma van és némi képzelettel valamint véletlenfaktorral akár még el is hihetjük azt. Eszerint a kő a Tihanyi-félsziget kitörő iszapvulkánjából repült át a mostani helyére. A kő anyagi nem vulkáni eredetű, valamint egy ekorra kő elmozdításához hatalmas energiára lett volna szükség, mindenesetre ezt egyelőre nem cáfolták meg. Azonban a balatoni nagyöregek közül van aki szerint egy özönvíz hozta a követ, mások szerint pedig egyenesen a Szentföldről hozták ide a katonák.

Ahogyan az sem legenda, hogy őskori tengeri csiga lenyomatok találhatóak benne.

Az is bizonyosnak tűnik, hogy a kő körül áldozatokat mutattak be, úgynevezett "termékenységi szertartás" kapcsán. A kőben egy szabályos alakú bemélyedés található és minden rendelkezésre áll egy pogány rítushoz, ami a környezeti tényezőket illeti. Az áldozatok állatok és termések voltak, azonban elvileg több fehér ló is itt lelte a halálát.

Ez az elmélet sem bizonyított, azonban a rendelkezésre álló adatok alapján ez is egy könnyen elképzelhető, valóságos történet lehet, figyelembe véve a kő és a táj jellemzőit is. Továbbá az is biztos, hogy a hely az őskor óta lakott: több ősembertől származő eszközt találtak itt, többek között egy istennő szobrocskát is. Egy emberi temetőt is felfedeztek a kő közelében.

A kőben lévő mélyedés, melyre több helyen tűzgödörként nyilatkoznak, valamint a tény, hogy a követ a Balaton több pontjáról is látni lehet azt erősíti meg, hogy valamiféle védelmi vagy jelző rendszer része volt, ahonnan a türet meggyújtva üzenhettek egymásnak az őrzők. Itt a keltékra, vagy a rómaiakra gyanakodnak, ahogyan az is felmerült, hogy a Honfoglalás után határjelzőnek használták a követ.

A legérdekesebbet pedig a végére hagytuk, amely nem más, minthogy Jézus, Szűz Máriával és Józseffel szamárháton járt a környéken, a kőben lévő mélyedés pedig a gyermek, Krisztus és a szamár lábnyoma. Sokan az elnevezést is ennek tanusítják: Szamárkő.

Ezt elvileg annyira komolyan vették, hogy egy Santa Maria in Palmis-templomban megtalálható ennek a lenyomatnak a másolata is.


Bármi is az igazság, lehet, hogy sosem tudjuk meg, az viszont biztos, hogy a gyönyörű táj és a kirándulás élményét semmi nem fogja csorbítani. Induljatok neki és fedezzétek fel a helyet.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás