promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Balaton egyik legnépszerűbb látványossága igazi hullahegyekre épült, rengeteg embert öltek meg a bájos családi kirándulóhelyen
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokak kedvenc kirándulóhelyét vesszük most górcső alá, amihez egészen Tihanyig kell elutaznunk.

Az úticél pedig az Akasztó-dombon található kilátó. A kilátópont eléréséhez egy kellemes sétát kell tenni a természetben, ami már önmagában élmény. A kilátó csúcsáról csodálatos panoráma tárul elénk. A Balaton vizének kékje, a környező dombok és a távoli hegyek együttese látványos élményt nyújt az oda látogatóknak.

A Tihanyi kilátó építése és történelme régre nyúlik vissza. Az Akasztó-dombon található kilátópont területén régészeti leletek és feljegyzések bizonyítják, hogy már az 1800-as évek elején létezett egy kilátó épület a helyszínen. Az eredeti kilátó azonban többször elpusztult és újjáépítették az évek során.

Az egyik legismertebb és legnagyobb léptékű kilátó az akasztó-dombon a 19. században épült, majd az 1900-as évek elején megújult. Ebben az időszakban jelentősen fejlesztették a Tihanyi-félsziget turisztikai infrastruktúráját, és a kilátó is a fejlesztések részét képezte.

A kilátó sokáig állta az idő próbáját, de sajnos a második világháború alatt a harcok miatt súlyos károkat szenvedett el. A háború után azonban újra helyreállították és újra megnyitották a látogatók számára.

 

Azonban a szépséges hely szörnyű titkot őriz. Belegondoltatok már, hogy miért hívják a helyet Akasztó-dombnak?

A legenda szerint az elnevezés a kivégzésekhez köthető. A történet szerint a domb tetején lévő helyen hajdanában akasztásokat hajtottak végre, amellyel demonstrálták a kegyetlen büntetési módot a helyi lakosság számára. Ez a régi gyakorlat lehet az, ami a "Akasztó-domb" elnevezéshez vezetett.

Más teóriák szerint a név az akasztott emberekkel kapcsolatos. A középkori időkben az akasztott bűnözők vagy ellenségek holttesteit néha látványosságként vagy figyelmeztetésként hagyták a nyilvános helyeken, így akár ez is hozzájárulhatott a névadáshoz.

Egy másik értelmezés szerint a név egy helyi földrajzi vagy természeti jellemzőre utal. Az akasztó szó ugyanis nem csak a büntetési módszert jelenti, hanem jelentheti a lefelé irányuló meredek lejtőt is. Tehát az elnevezés akár a lejtős dombra is utalhat.

A Tihanyi kilátó ma is aktív és látogatható hely és továbbra is vonzza a látogatókat a Balaton régióban. Ez az ikonikus épület és a környező táj jelentős kulturális és turisztikai jelentőséggel bír, és továbbra is emlékeztet minket a régmúlt időkre, miközben lenyűgöz bennünket a szépségével.

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás